Kuopion keskustaan hylätyt polkupyörät päätyvät hyötykäyttöön – epäilyttäviin kulkupeleihin alkanut ilmestyä siirtokehotuksia

Kaupunki on sopinut paikallisen Tukeva-työvalmennussäätiön kanssa, että kaupungin omistukseen päätyvät pyörät voidaan myydä kunnostamisen jälkeen säätiön myymälässä.

polkupyörät
Pyöräparkissa hylätyksi epäilty polkupyörä, johon on kiinnitetty siirtokehotus.
Juha Vauhkonen / Yle

Kuopion kaupunki on ryhtynyt tänään keskiviikkona laittamaan siirtokehotuksia hylätyiksi vaikuttaviin pyöriin keskustassa kaupungin hallinnoimissa pyöräparkeissa.

Kaupunki linjasi tänä syksynä, että hylätyt pyörät viedään pois parkeista. Tavoitteena on siistiä pyöräparkkeja ja vapauttaa tilaa käytössä oleville polkupyörille.

– Näistä on tullut meille aika paljon palautetta. Ehjätkin pyörät ovat alttiimpia ilkivallalle, kun siinä on romuja vieressä, sanoo kunnossapidon suunnittelija Matti Sutinen Kuopion kaupungilta.

Alueurakoitsija kuvaa kaupungin pyöräparkkeja säännöllisesti ja pyrkii valokuvia vertailemalla päättelemään, mitkä pyörät ovat käytössä ja mitkä hylättyjä.

Tukeva-säätiö kunnostaa pyörät myyntiin

Siirtokehotuksen jälkeen mahdollisella omistajalla on viikko aikaa hakea kulkupelinsä pois. Tämän jälkeen noutamattomat pyörät kuskataan kaupungin varastoon. Sieltä ne voi vielä lunastaa 30 euron maksua vastaan 37 päivän kuluessa, jos hakija pystyy todistamaan omistavansa pyörän esimerkiksi avaimilla, ostokuitilla tai muilla tiedoilla.

Noutamattomat ajokit siirtyvät kaupungin omistukseen. Kunnostuskelpoiset polkupyörät toimitetaan Tukeva-työvalmennussäätiölle.

– He saavat kunnostaa näistä kierrätykseen meneviä pyöriä ja pistää ne myyntiin, Sutinen kertoo.

Valtuustotalon ilmoitustaululla on jatkossa ajantasainen lista varastoon siirretyistä polkupyöristä.