Kainuussa lähes kaikki mielenterveysongelmista kärsivät lapset saavat apua

Kainuussa lasten psykiatrian osastolle on tullut kaksikymmentä prosenttia enemmän lähetteitä kuin viime vuonna.

Kajaani
Lapsi nuken kanssa.
Monet haasteet voivat horjuttaa lapsen mielenterveyttä.AOP

Lähetteiden määrä Kainuun keskussairaalan lasten psykiatrian yksikköön on lisääntynyt viidenneksen vuoden takaiseen.

– 90-luvulla taivasteltiin, kun lähetteiden määrä oli 40, nyt niitä on tuplasti. Apua haetaan entistä helpommin esimerkiksi lasten mielenterveysalan yksiköistä, kertoo Kainuun keskussairaalan osastonhoitaja Matti Parviainen.

Parviaisen mukaan lähetteiden kasvun taustalla on diagnosoinnin kehittyminen, mutta myös sosiaalinen media, älypuhelimet ja pelit.

– Lapsi altistuu ikätasolleen sopimattomalle sisällölle, ja sen vuoksi hankala käytös lisääntyy, sanoo osastonhoitaja Matti Parviainen.

Parvisen mukaan aikuisella on vastuu puuttua lapselle sopimattomaan sisältöön, sillä lapsi ei osaa pysyä poissa muun muassa aggressiivista käytöstä lisäävistä peleistä, joista voi seurata esimerkiksi univaikeuksia ja pelkotiloja.

Asiantuntijoiden mielestä lasten mielenterveyttä voivat kuormittaa myös vanhempien ongelmat, oma-aloitteisuutta vaativa koulu ja aikuisten kiire.

Kainuun keskussairaalasta kerrotaan, että lasten psykiatrisella osastolla tehty työ tuo avun kahdeksalle kymmenestä. Muun muassa perheterapia on koettua toimivaksi auttamismenetelmäksi.

– Kainuussa on koettu, että perheterapia auttaa myös lasta, sanoo Parviainen.

Korjattu 28.11 .2018 klo 15:57: Jutun otsikkoa täsmennettiin, koska se oli virheellisesti tulkittavissa.