Meren jää täyttyi Vaasassa metaanikuplista – katso videolta, miten metaani palaa sinisellä liekillä

Vaasalainen retkiluistelija ikuisti videolle, miten jään sisään jäätynyt metaanikupla palaa sinisellä liekillä.

Merenkurkku
Janne Elon videolla jäätynyt metaanikupla puhkaistiin puukolla ja sytytettiin. Kuplasta purkautuva metaani palaa sinisellä liekillä.
Retkiluistelijat ovat havainneet Vaasan Sundominlahdella merenjäässä viime päivinä poikkeuksellisen paljon metaanikuplia. Retkiluistelija Janne Elon kuvaama video näyttää, miten puhkaistusta kuplasta purkautuva metaanikaasu palaa sytytettäessa sinisellä liekillä. Video: Janne Elo, Antti Haavisto/Yle, editointi: Jarkko Heikkinen/Yle

Vaasalainen yliopistonopettaja Janne Elo havahtui viikonloppuna luisteluretkellään Vaasan Sundominlahdella siihen, että jää oli täynnä kuplia.

Merenpohjasta nousevat metaanikuplat ovat retkiluistelijoille tuttu ilmiö, mutta noin 15 vuotta alueella luistellut Elo ei ollut koskaan ennen nähnyt niitä näin paljon.

– Jää on joillain alueilla täynnä kuplia. Suurimmat näkemäni olivat ison kahvimukin kokoisia, mutta tyynynkokoisiakin on joku nähnyt, Elo sanoo.

Iltaluisteluretkellä Elo päätti testata, ovatko kuplat metaania. Puukolla tehtiin reikä kuplan kohdalle jäähän ja sytkärillä koitettiin, mitä tapahtuu.

– Kyllä se hienolla sinisellä liekillä paloi. Metaania se oli, Elo kertoo.

Kuplat jäivät jään sisälle

Metaanin purkautuminen merenpohjasta on Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen erikoissuunnittelija Vincent Westbergin mukaan normaali ilmiö, mutta:

– Erikoista tässä on se, että kuplat ovat jääneet jään sisälle, Westberg sanoo.

Westberg arvelee, että Vaasan Eteläisellä kaupunginselällä eli Sundominlahdella metaanikaasukuplat ovat jumittuneet kohtuullisen nopeasti syntyneen jääkannen alle ja jäätymisen tapahtuessa alaspäin, kuplat ovat jääneet poikkeuksellisesti jään sisään.

Westbergin mukaan metaanikuplia näkee usein jääkannessa jopa järvissä. Erityisesti lumeton talvi ja kirkas teräsjää paljastavat ne hyvin.

Hapettoman alueen ei tarvitse olla suuri

Westbergin mukaan metaania syntyy, kun veden pinta jäätyy ja vesistön pohjasta loppuu happi, tai vesimassassa on esimerkiksi niin vahva kerrostuneisuus, että vesi ei pääse kiertämään ja syntyy hapeton tila.

Vaasassa Sundominlahdella yksi mahdollinen hapettomuuden syy voi Westbergin mukaan olla myös alueen runsas vesikasvillisuus.

Hapettoman alueen ei kuitenkaan tarvitse olla suuri, vaan jo muutaman neliömetrin alue riittää.

Westberg onkin luottavainen sen suhteen, että Vaasan esiintymät ovat vain paikallisia.

– Ei tämä tarkoita, että koko alue olisi hapeton. Silloinhan kalat kuolisivat ja se näkyisi esimerkiksi niin, että kalat kelluisivat siellä mahat ylöspäin, Westberg sanoo.

Hän muistuttaa, että Sundominlahteen virtaa koko ajan hapellista vettä joista. Toki, jos virtaamat ovat kovin pieniä eikä vedenpinta nouse normaaliin korkeuteen, hapettomuus saattaa olla talvella normaalia todennäköisempää.

– Veden laatuun tämä ei vaikuta ja keväällä, kun jäät sulavat, vedet hapettuvat nopeasti.

Metaanikuplat ovat jäätyneet jään sisään Vaasassa Sundominlahdella.
Pohjasta nouseva metaanikaasu on jäätynyt jään sisään Vaasassa Sundominlahdella.Antti Haavisto/Yle

Taustalla runsaat levät ja rehevöityminen?

Janne Elo miettii, voisiko poikkeuksellisen suuri metaanikuplien määrä olla yhteydessä viime kesän lämpimiin vesiin ja rehevöitymiseen.

– Meillä on ollut Vaasan sisäsaaristossa veden lämpötila 27-28 astetta, Elo miettii.

Vincent Westbergin mukaan voi olla mahdollista, että metaanikuplat ja Merenkurkussa tänä vuonna havaittu poikkeuksellisen huono levätilanne liittyvät toisiinsa. Sinilevähavaintoja tehtiin Merenkurkussa vielä marraskuussakin.

Westberg muistuttaa, että sinilevät ovat merkki siitä, että vesimassassa on paljon ravinteita kierrossa. Ja jos ravinteita on paljon, happi kuluu nopeammin, jolloin seurauksena saattaa olla hapeton tila.

Vakavasti otettava metaani

Metaani on kasvihuoneilmiötä aiheuttava kaasu, jota Westberg pitää vakavampana kuin hiilidioksidia.

Jos jäätikköjen sulaessa arktisilta alueilta alkaa vapautua metaania ilmakehään, siitä aiheutuu ongelmia. Vaasan seudun metaaniesiintymät eivät kuitenkaan ole sellaisinaan huolettavia, vaikka metaanilla vahva kontakti ilmastonmuutokseen onkin.

– Ilmasto täällä on jo sopeutunut siihen, että purkautuva metaani kuuluu vuodenkiertoon.

Vincent Westbergin mukaan metaanikuplat ovat normaali luonnonilmiö ja konkreettinen esimerkki siitä, miten merenlahdet toimivat.

– Alueilla, joilla on paljon yksivuotista kasvillisuutta, tämä on normaali prosessi. Orgaaninen aines poistuu, että saadaan tilaa seuraaville kasveille.

Pohjasta nouseva metaani on jäätynyt kupliksi jään sisään. Kuplat tekevät jäästä normaalia hauraamman.
Pohjasta nouseva metaani on jäätynyt kupliksi jään sisään. Kuplat tekevät jäästä normaalia hauraamman.Antti Haavisto/Yle

Tavallista hauraampaa jäätä

Jäällä liikkuessa hyvin kuplaista jäätä pitää varoa, sillä se voi olla normaalia hauraampaa.

– Isommista kuplista voi olla vaaraa myös silloin, jos esimerkiksi luistin osuu kuplaan ja kaatuu, Janne Elo sanoo.

Elo on saanut videostaan mukavaa palautetta.

Se, että metaanikuplan puhkeaminen on saatu ikuistettua videolle, miellyttää myös tutkijaa.

– Aika harvoin joku lähtee jäälle, löytää kuplan ja sytyttää sen tuleen – ja todetaan, että se on metaania. Ei tässä ole mitään uutta, mutta kiva ilmiö ja kiva, että joku testasi sen, Vincent Westberg sanoo.