Hyppää sisältöön

Viimeisetkin valot pois syrjäseuduilta? Professori väläyttää verkkoyhtiöille oikeutta katkaista sähköt vähäisen kulutuksen vuoksi

Tuore selvitys ei tuo toivoa sähkön siirtohintojen kritisoijille: ne jatkavat nousuaan.

Syrjäseutujen mummonmökit saattavat paikoin pimetä lopullisesti, jos professorin ehdotukset toteutuvat. Kuva: Juha-Pekka Inkinen / Yle

Sähkötekniikan professori Jarmo Partanen ehdottaa melkoista vallankumousta sähkönjakelun ikiaikaisiin periaatteisiin tuoreessa sähköselvityksessään, joka luovutettiin aamulla asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikaiselle (kesk.).

Sähkönsiirtohinnat ja toimitusvarmuus (siirryt toiseen palveluun) -selvityksesssään Partanen väläyttää mahdollisuutta antaa verkkoyhtiöille oikeus irtisanoa sähköliittymiä tilanteissa, joissa ei ole ollut sähkön käyttöä useaan vuoteen tai se on hyvin vähäistä.

Käytännössä se tarkoittaa esimerkiksi syrjäseutujen mummonmökkejä, jotka ovat vuosittain vähällä tai olemattomalla käytöllä, muun muassa kesähuviloina. Myös kesämökin sähkönkäyttö voi jäädä minimaaliseksi.

Tyhjän johdon riski

Nyt sähköliittymän irtisanominen on kuluttajan vallassa. Verkkoyhtiö ei voi irtisanoa liittymää, vaikka liittymässä ei olisi ollut sähkönkäyttöä vuosiin.

Partanen huomauttaa, että sähkönkäytöstä riippumatta verkkoyhtiön on huolehdittava verkon ylläpidosta ja käyttövarmuudesta. Tyhjänä käyvä johto vikaantumismahdollisuuksinen heikentää Partasen mukaan myös muiden sähkönkäyttäjien käyttövarmuutta.

– Partanen huomauttaa, että suurinta osaa irtisanottavista liittymistä "syöttää" vain niitä varten oleva haarajohto, jonka pituus on tyypillisesti muutama sata metriä. Partasen mukaan liittymien irtisanominen seuraavan 20 vuoden aikana voisi merkittävästi nostaa asiakasmäärää per johtokilometri ja alentaa verkon siirtomaksuja merkittävästi.

– Säädöksiä kehitettäessä olisi hyvä pohtia verkkoyhtiöiden mahdollisuutta irtisanoa sähköliittymiä tilanteissa, joissa ei ole ollut sähkön käyttöä useaan vuoteen.

Ministeri ei innostu

Sähköyhtiöitä edustava Energiateollisuus ilmoitti samantien tänään, ettei tällaista uudistusta tarvita.

– Näkisin pikemmin niin, että kylmän tai vähäkäyttöisen sähköliittymän ylläpitomaksu antaa asiakkaalle mahdollisuuden valita jatkaako liittymän pitoa vai sanooko sen irti. Minusta tällaista (verkkoyhtiön) irtisanomismahdollisuutta ei tarvita, toteaa johtaja Kenneth Hänninen Energiateollisuudesta.

Myös selvityksen vastaanottanut energiaministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) etenisi mieluummin muilla keinoilla.

– Jos sähkön jakeluyhtiöt kerran tietävät, että heillä on asiakkaina liittymiä, missä sähköä ei ole vuosikausiin käytetty, niin ehkä kannattaisi tarjota mieluummin porkkanaa, jotta tarpeettomat liittymät irtisanotaan. Silloin vältytään siltä, että niitä käyttämättömiä liittymiä varten täytyy pitää verkko ja ylläpito kunnossa. Ehkä kannattaa yhtiöitten ruveta keskustelemaan asiakkaitten kanssa mieluummin, kuin että lainsäätäjää pyydetään apuun, Tiilikainen ohjeistaa.

Sähkönsiirto kallistuu

Sähkön siirtohintojen korotuksista on viime vuosina riittänyt jupinaa etenkin harvaan asutuilla alueilla, mutta myös kaupungeissa, muun muassa pääkaupunkiseudulla. Energiaviraston tilaston mukaan siirtohinnat ovatkin nousseet selvästi etenkin 2016 jälkeen. Hintakeskustelu olikin taustalla ministeri Tiilikaisen aloitteessa selvityksen tilaamisesta.

Partanen ei selvityksessään lupaa käännettä siirtohintoihin.

– Toimitusvarmuusvaatimusten täyttämiseen vaaditut ja vaadittavat investoinnit ja verkkojen ennakoiva kunnossapito ovat nostaneet ja edelleen nostavat verkkoyhtiöille sallittuja valvontamallin mukaisia liikevaihtoja. Tämä näkyy sähkönkäyttäjien siirtotariffien nousuna, Partanen toteaa raportissa.

– On ennakoitavissa, että verkkoyhtiöiden siirtotariffit tulevat edelleen nousemaan. Muutos 2016–2028 aikana tullee olemaan +10–40 prosenttia verkkoyhtiöiden alueellisista olosuhteista riippuen, Partanen ynnäilee.

Partanen kuitenkin huomauttaa, että edellä olevaan arvioon liittyy merkittävä epävarmuus, koska yleistä talouskehitystä on vaikea ennustaa.

Kello 14.57. Lisätty juttuun johtaja Kenneth Hännisen ja ministeri Kimmo Tiilikaisen kommentit.

Lue myös:

.
.