1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ruotsin politiikka

Ruotsin sosiaalidemokraateilta vaaditaan selkeää käännöstä oikealle, jotta hallitus saadaan kasaan

Liberaalit jättävät oman vaatimuslistansa hallituksenmuodostaja Stefan Löfvenille huomenna.

Jan Björklund Kuva: Jonathan Nackstrand / Lehtikuva

Hallituksenmuodostaja, sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Stefan Löfven saa jo toiselta porvaripuolueelta tiukat ehdot blokkien yli tehtävälle yhteistyölle. Liberaalit eivät lähde Löfvenin johtamaan hallitukseen, mutta ovat valmiita auttamaan hänet valtaan painamalla pääministeriäänestyksessä tyhjää, mikäli vaatimuslista toteutuu keskeisiltä osin.

Löfven on halunnut muodostaa hallituksen yli blokkirajojen porvaripuolueiden keskustan ja liberaalien kanssa.

Liberaalien lista vaatimuksista jätetään Löfvenille huomenna. Keskustapuolue esitteli omansa eilen. Kuten keskustakin, liberaalit vaativat sosiaalidemokraateilta selkeää käännöstä oikealle, jos he aikovat saada tukea porvaripuolueilta.

– Nyt nähdään ovatko sosiaalidemokraatit todella valmiita blokit ylittävään yhteistyöhön vai onko se vain puhetta, liberaalien puheenjohtaja Jan Björklund sanoi keskiviikon tiedotustilaisuudessa.

Ehtoina veronalennukset ja työelämän joustot

Björklund ei paljastanut, mitkä ehdoista sosiaalidemokraattien on ehdottomasti hyväksyttävä, mutta hän piti tärkeänä muun muassa hyvätuloisilta kerättävän “solidaarisuusveron” poistamista.

Keskiryhmien vaatimukset veronalennuksista, työlainsäädännön muutoksista ja hyvinvointipalvelujen valinnanvapauden turvaamisesta ovat sosiaalidemokraateille vaikeita niellä. Punavihreät ja porvaripuolueet ottivat tiukasti yhteen juuri näistä kysymyksistä vaalikampanjan aikana.

Vasemmistopuolueen puheenjohtajan Jonas Sjöstedtin mukaan on vaikea uskoa, että sosiaalidemokraatit lähtisivät ajamaan keskiryhmien vaatimaa oikeistopolitiikkaa. Vasemmistopuolue oli viime kaudella Löfvenin johtaman hallituksen tukipuolue.

Hallituksenmuodostaja Stefan Löfvenin pitäisi raportoida ensi maanantaina puhemiehelle, syntyykö hänen toivomaansa hallituspohjaa. Hän voi myös pyytää lisäaikaa, jos neuvotteluissa on edistytty.