Uusi tieliikennelaki tuo onnen päivät peltipoliisin kuvaamille – Poliisi: "Jopa 60 000 ylinopeusjuttua menee vuosittain poistolaariin"

Uusi laki estää poliisia lähettämästä sakkoa, jos valvontakameran kuva on huonolaatuinen.

ylinopeus
Peltipoliisi Mäkelänkadulla.
Kuvasta aukeavalla videolla poliisi kertoo Mersu-miehen valvontakameratervehdyksestä.

Yle kertoi oikeustoimittaja Päivi Happosen blogissa viime perjantaina, että poliisi muutti muutama vuosi sitten sakotuskäytäntöään, kun se ei enää katso rikesakkoa lähettäessään valvontakameran kuvasta kuljettajan naamaa.

Muutaman vuoden kuluttua poliisin sakotuskäytäntö muuttuu jälleen hyvin merkittävästi.

Uusi tieliikennelaki vaatii, että poliisin valvontakameroiden täytyy ottaa niin hyvälaatuisia kuvia, että kuljettajan voi tunnistaa.

Poliisi valmistautuu uuteen lakiin täyttä päätä. Se uusii parhaillaan tietojärjestelmiään ja hankkii uusia nykyistä parempilaatuisia valvontakameroita.

Mutta esimerkiksi lumisateella kuljettajan kasvoista on vaikea saada valvontakameroilla riittävän selkeitä kuvia.

Poliisi arvioikin, että tulevaisuudessa jopa 60 000 ylinopeutta ajanutta selviää vuosittain ilman sakkoa.

– Arvio on, että noin 20 prosenttia valvontakameran kuvista menee poistolaariin, kun kuljettajaa ei voida tunnistaa kuvasta, sanoo Ylelle Poliisin liikenneturvallisuuskeskuksen johtaja Dennis Pasterstein.

Poliisi ei aio kuitenkaan tiputtaa hanskoja käsistä lumisateella.

Poliisin partioautot liikkuvat joka säässä, ja Liikenneturvallisuuskeskus tekee omat temppunsa. Se kytkee lumisateella tai kovassa vesisateessa päälle ne kamerat, joiden lähistöllä sää on parempi.

– Silloin me laitamme useamman kameran ottamaan kuvia ja lisäämme valvontatunteja, lupaa Pasterstein.

Punaisia päin ajosta sakko kotiin

Uusi tieliikennelaki tuo poliisille nykyistä huomattavasti tehokkaammat tavat puuttua kännykän käyttöön ajaessa ja punaisia päin ajamiseen.

Näistä kuten turvavöiden käyttämättä jättämisestäkin lähtee tulevaisuudessa sakko auton omistajalle tai haltijalle, jos valvontakameran kuvassa oleva henkilö syyllistyy näihin liikennerikkomuksiin.

– Näiden valvonta lisääntyy dramaattisesti. Arvioisin, että se tulee tuplaantumaan tai jopa triplaantumaan, sanoo Pasterstein.

Sakkolappuun kuljettajan kuva

Muutaman vuoden kuluttua myös sakkolappu uudistuu.

Poliisin mukaan kotiin tulevan sakkolapun kulmaan tulee valvontakameran nappaama kuva auton kuljettajasta.

– Tulevaisuudessa sakkolapun kulmassa näkyy kuva henkilöstä, joka ylinopeutta oli ajanut, kertoo Poliisin liikenneturvallisuuskeskuksen johtajaDennis Pasterstein.

Jos sakkolappuun tulostunut kuva ei ole sakon saajan mielestä riittävän selvä, hän pääsee katsomaan kuvaa poliisin palvelupisteessä tai sähköisessä asiointijärjestelmässä. Näin sakon saanut voi vastustaa sakkoa, jos hän itse ei ole valvontakameran kuvassa.

Uusi tieliikennelaki tulee voimaan 1.6.2020. Eduskunta hyväksyi sen kuluneena syksynä.

Lue myös:

Miksi poliisi ei katso valvontakameran kuljettajan kuvaa, kun se lähettää rikesakon? Mitä tapahtuu, jos vuodessa saa yli 90 huomautusta? Poliisi vastasi 20 sakkokysymykseen

Miksi poliisi ei katso valvontakameran kuvaa, kun se lähettää rikesakkoja? Mitä muuta haluat tietää sakoista? Kysy kello 10-13, me haemme vastaukset

Päivi Happonen: Voisitteko te poliisit vilkaista sitä valvontakameran kuvaa, ennen kuin lähetätte rikesakon?