Uudenkaarlepyyn vesivoimalaitoksen lisäturbiinin rakentaminen myöhästyy rajusti

Voimalaitospadon toisen, pienemmän turbiinin piti valmistua tammikuussa 2018. Nyt aikaisin valmistumisajankohta on keväällä 2019. Työmaata ei saatu aluksi tarpeeksi turvalliseksi.

vesivoima
Stadforsin voimalaitostyömaa Uudessakaarlepyyssä.
Tuomo Rintamaa/Yle

Uudenkaarlepyyn keskustassa sijaitsevan Stadsforsin vesivoimapadon koneistoinvestointi myöhästyy jopa lähes kahdella vuodella.

Voimalaitospatoon alettiin rakentaa toista, pienempää turbiinia vuoden 2017 helmikuussa ja sen oli määrä olla valmis tämän vuoden tammikuussa. Nyt aikaisin valmistumisajankohta on keväällä 2019.

– Pitkänsoikea kuoppa menee yhdeksän metriä joen pinnan alapuolelle. On ollut haasteellista pitää työmaa niin tiiviinä, että siellä työskentely olisi tarpeeksi turvallista, sanoo Uudenkaarlepyyn Voimalaitoksen toimitusjohtaja Tony Eklund.

Työmaan tiivistämisessä on mennyt yli vuosi ja Eklundin mukaan vasta tänä syksynä patotyömaalla on päästy rakentamaan. Viivästyminen yllätti kaikki.

– Tämä yllätti meidän lisäksi urakoitsijan, jolla on työntekijät toteuttamassa tätä hanketta, Eklund sanoo.

Lapuanjoen virtaamavaihtelut suuria

Lapuanjoen alajuoksulla sijaitsevan voimalaitoksen nykyisen koneiston sähköntuotantoteho on 4,5 Megawattia. Uuden koneiston teho on 2,1 Megawattia.

Eklund näkee positiivisena sen, että Stadsforsin voimalaitoksen vanha koneisto on ollut toiminnassa koko rakennustyömaan ajan.

Uudenkaarlepyyn Voimalaitoksen toimitusjohtaja Tony Eklund.
Uudenkaarlepyyn Voimalaitoksen toimitusjohtaja Tony Eklund.Tuomo Rintamaa/Yle

Vuorokausisääntely voimalaitoksessa on kuitenkin suurta. Nykyistä turbiinia voidaan pyörittää, kun vettä joessa virtaa 10-60 kuutiota sekunnissa.

– Lapuanjoki on siinä mielessä hankala vesistö, että keväällä vettä saattaa tulla paljon, jopa 300 kuutiota sekunnissa. Tällä hetkellä kuutioita saattaa tulla viisi sekunnissa, Eklund kertoo.

Vähävetisenä aikana voimalaitos pysäytetään yöksi ja vedenpinta yläjuoksulla nousee. Eklundin mukaan sähköntarve on päivällä suurempi ja voimalaitosta voidaan päivisin käyttää.

Uuden turbiinin toimituksen pitäisi tapahtua maaliskuussa 2019. Sen käyttöönoton tarkkaa päivää Eklund ei vielä osaa sanoa.

– Päivää en uskalla luvata mutta vuoden kyllä. Ensi vuonna jossain vaiheessa tämä valmistuu.

Stadsforsin voimalaitospatoon rakennetaan toinen koneisto, jotta se tuottaisi sähköä myös vähävetisempänä aikana. Laitos tuottaa Lapuanjoen vedestä noin 20 % Uudenkaarlepyyn tarvitsemasta sähköstä.