Suomi pärjäsi jälleen mainiosti kansainvälisessä hyvinvointivertailussa – hallintomme ja koulutuksemme ovat maailman parhaat

Eniten parannusta viime vuodesta tuli Suomen turvallisuudessa, jossa maamme nousi viisi pykälää sijalle 11.

hyvinvointi
Kosolan koulun neljäs luokka.
Legatum-instituutti pitää Suomen koulutusta maailman parhaana.Terhi Varjonen/Yle

Suomi on pärjännyt jälleen erinomaisesti kansainvälisessä vertailussa, jossa mitatiin muun muassa eri maiden koulutusta, turvallisuutta ja hallintoa.

Lontoolaisen ajatushautomo Legatum-instituutin (siirryt toiseen palveluun) keskiviikkona julkaisemassa Prosperity Index 2018 -listauksessa Suomi sijoittuu kolmanneksi (siirryt toiseen palveluun). Kokonaissijoituksemme oli sama myös viime vuonna. Vertailussa on mukana kaikkiaan 149 valtiota (siirryt toiseen palveluun).

Suomessa hallinto ja koulutus ovat vertailun mukaan maailman parhaat. Ympäristöasioissa Suomi on puolestaan kolmas.

Eniten parannusta viime vuodesta tuli maamme turvallisuudessa, jossa Suomi nousi viisi pykälää sijalle 11. Huonoin tulos Suomen osalta tuli terveyttä mitattaessa, jossa sijoitus putosi yhdeksän pykälää sijalle 25.

Kaikki Pohjoismaat mahtuvat kokonaisvertailussa 11 kärkijoukkoon: Norja on vertailun ykkönen, Suomi 3., Tanska 5., Ruotsi 6., ja Islanti 11.

Euroopan ulkopuolisista maista parhaiten sijoittui Uusi-Seelanti, joka kiilasi kokonaissijoituksessa sijalle 2 heti Norjan jälkeen. Myös Kanada pärjää hyvin ollen sijalla 8.

Listan häntäpäätä pitävät huonoimmuusjärjestyksessä Afganistan, Keski-Afrikan tasavalta ja Jemen. Syyria ei ole listauksessa mukana.

Legatum-instituutti on julkaissut vertailulistaa vuodesta 2007. Vertailussa eri maiden hyvinvointia tarkastellaan yhdeksän eri yläkategorian kautta. Kyseiset kategoriat ovat talous, liike-elämä, hallinto, koulutus, terveys, turvallisuus, yksilönvapaus, sosiaalinen pääoma ja ympäristö.