1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Aamukooste

Herätys: Huono kuva estää peltipoliisin sakon, tavat opettavat lapselle myötätuntoa, elatusavut koetaan vääriksi ja liuotushoitoon ennätysnopeasti

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Kuvasta aukeavalla videolla poliisi kertoo Mersu-miehen valvontakameratervehdyksestä. Kuva: Ronnie Holmberg / Yle

Uusi tieliikennelaki tuo onnen päivät kaahareille – Poliisi: "Jopa 60 000 ylinopeusjuttua menee vuosittain poistolaariin"

Uusi laki estää poliisia lähettämästä sakkoa, jos valvontakameran kuva on huonolaatuinen. Poliisin liikenneturvallisuuskeskuksen johtaja arvioi, että tulevaisuudessa vuosittain jopa 60 000 ylinopeutta ajanut selviää ilman sakkoja. Poliisi valmistautuu täyttä päätä muutaman vuoden kuluttua voimaan tulevaan uuteen tieliikennelakiin.

"Myötätuntoinen vanhemmuus on väkivallan ehkäisyä" – Tärkein keino myötätunnon lisäämiseen on opettaa lapselle hyviä tapoja

Suomalainen yhteiskunta ei anna lapsille kovin myötätuntoista mallia, sanoo asiantuntija, joka kirjoittaa parhaillaan opasta myötätuntoisesta vanhemmuudesta.

Kuva: AOP

Myötätuntotaitoja olisi tärkeää kehittää juuri nyt, sillä ihmisiä on maailmassa enemmän kuin koskaan. Lasten myötätuntotaidoissa on valtavia eroja, eivätkä hyvät tavat ole enää itsestäänselvyys.

Yle sai haltuunsa selvityksen työttömyysturvan laajentamisesta – kolme keinoa, joilla ansiosidonnainen laajennettaisiin kaikille

Jo etukäteen kovaa vastustusta herättänyt selvitys ansiosidonnaisen työttömyysturvan laajentamisesta luovutetaan sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattillalle (sin.) perjantaina.

Kuva: Orna Ben Lulu / Yle

Yle kertoo, millä keinoilla ansiosidonnaista työttömyysturvaa ehdotetaan laajennettavaksi myös työttömyyskassan ulkopuolisille.

Etävanhempi Jyri Hellevuo väänsi 5 vuotta saadakseen elatusavun kohtuulliseksi – etenkin vuoroasumisessa lapsen elatusavun maksaminen koetaan usein epätasa-arvoiseksi

Ylen joukkoistukseen vastanneiden mielestä elatusavun määrä ei ole oikea. Kaksi kolmesta pitää elatusapua liian suurena tai liian pienenä. Jyri Hellevuon avioero viisi vuotta sitten oli vaikea.

Kuva: Yle

Pitkien taistelujen jälkeen oikeus päätti lasten osoitteen sekä elatusavun määrän. Yhteishuoltajuudessa lasten äidistä tuli lähivanhempi ja Hellevuosta etävanhempi.

Aivoinfarktin liotushoitoa saa Suomessa ennätysnopeasti – potilas sairaalan ovelta neulan alle jopa 20 minuutissa

Kun aivoinfarkti iskee, hoitoon on päästävä mahdollisimman nopeasti. Kanta-Hämeen keskussairaalassa aivoveritulppapotilaiden hoito on onnistuttu viilaamaan yhdeksi maailman nopeimmista.

Kuva: Mika Halme / Yle

Sairaalaan tultaessa potilas tutkitaan heti ulko-oven edessä ambulanssin paareilla. Aikaa ei tuhlata hänen siirtämiseensä sairaalasänkyyn.

Pääministeri kertoi Washingtoniin suomalaisesta metsäosaamista ja biotaloudesta

Pääministeri Juha Sipilän kolmipäiväisellä Washingtonin vierailulla kyseltiin haravoinnista, joka nousi esiin Kalifornian maastopalojen yhteydessä.

Juha Sipilä Washingtonissa The Economic Club Global -tapahtumassa. Kuva: Andrew Caballero-Reynolds / AFP

Sipilä keskusteli yhdysvaltalaisten talousvaikuttajien sekä poliitikkojen kanssa vapaakaupasta sekä ilmastonmuutoksesta.

Tuuli yltyy merellä myrskyksi

Kuva: Yle Sää

Tuuli on tänään voimakasta, merellä jopa myrskyisää ja länsirannikolla puuskat voivat olla voimakkaita. Samalla lämpötila nousee plussan puolelle lännessä. Pohjoisessa saadaan lumisateita ja illalla myös länsirannikolla. Perämerellä sade tulee räntänä tai vetenä. Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.