Seniorit opettelivat älypuhelimen käyttöä Pylkönmäellä - järjestivät itselleen vertaisopastuksen

Eläkeliiton mukaan samanikäinen opastaja ymmärtää haasteet, mitkä saattavat tulla älypuhelimen käytön opettelussa vastaan.

Saarijärvi
Naiset kännyköillä Paula Patama ja Seija Talaskivi.
Pylkönmäen kännykkäkoulussa olivat mukana Paula Patama ja Seija Talaskivi.Jaana Polamo / Yle

Älypuhelin löytyy yhä useamman iäkkään ihmisen taskusta, mutta opastusta sen käyttöön voi olla paikoin vaikea saada.

Saarijärven Pylkönmäellä älypuhelimen käytöstä kiinnostuneet eläkeläiset järjestivät itselleen koulutuksen.

Pylkönmäen älypuhelinkurssilla opeteltiin käyttämään muun muassa pikaviestipalvelu WhatsAppia.

– Soitin ensimmäisen WhatsApp-puhelun onnistuneesti, sanoo 78-vuotias Liisa Mäkinen iloisena.

– Päätettiin, että älypuhelimesta pitäisi saada koulutusta. Saatiin avustus Eläkeliitolta ja järjestettiin koulutus, kertoo puolestaan rahastonhoitaja Marja Sironen Eläkeliiton Pylkönmäen ry:stä.

Eläkeliitosta kerrotaan, että erilaisia nettikoulutuksia on iäkkäille ihmisille Suomessa hyvin tarjolla, mutta alueellisesti ne jakautuvat epätasaisesti.

Moni iäkäs netin käyttäjä opiskelee mieluiten vertaisopastajan eli samanikäisen nettitaitajan johdolla.

– Vertaisopastaminen on koettu mielekkääksi tavaksi ottaa laitteita ja uusia asioita haltuun. Vertainen ymmärtää kiinnostuksen kohteet ja haasteet, mitkä saattavat tulla opettelussa vastaan, toteaa projektipäällikkö Outi Laiti Eläkeliitosta.

Eläkeliitto keräsi aiemmin syksyllä iäkkäiden ihmisten kokemuksia siitä, miten media heidät esittää. Osa vastaajista koki esimerkiksi, että noin 70-vuotiaat esitetään kuvissa usein ikäisiään vanhempina.

– Oikeastaan ikäihmisillä on mediakuvaa paremmat käyttötaidot. Vastarinta ei ole se vallitseva mielentila suinkaan siinä kohderyhmässä, vaan yllättävänkin taitavia moniosaajia löytyy. Mutta tosin on myös niitä ikäihmisiä, jotka ei halua olla asian kanssa missään tekemisissä., kertoo projektipäällikkö Laiti Eläkeliitosta.