1. yle.fi
  2. Uutiset

Katso, rytiseekö pelti oman kuntasi parkkipaikalla – peruutukset ja peräänajot useimmiten vahinkojen syynä, kertoo tilasto

Akaassa, Kuusamossa ja Maarianhaminassa oli viime vuonna eniten liikennevahinkoja, kun turmat suhteutetaan asukaslukuun.

onnettomuudet
Lahden moottoritiellä Kuusijärven kohdalla oli kuuden auton ketjukolari
Keski-Uuudenmaan Pelastuslaitos

Viime vuonna vajaa puolet, 44 prosenttia, liikennevahingoista tapahtui pysäköintialueilla. Onnettomuustietoinstituutin (OTI) mukaan noin kolmannes vahingoista koski peruuttamista. Parkkipaikkojen ulkopuolella yleisin vahinkotyyppi oli peräänajot, joita oli reilut neljännes tieliikenteessä sattuneista vahingoista.

Onnettomuustietoinstituutin tilastojen mukaan vuonna 2017 oli edellisvuotta vähemmän vaikeita ajokelejä, joka näkyi esimerkiksi kolaripiikkien tasoittumisena. Vahinkoja sattuu talvisin eniten, kun pakkanen lauhtuu ja tulee lumipyry, kerrotaan tiedotteessa.

Eniten vahinkoja Akaassa, Kuusamossa ja Maarianhaminassa

Kun vahinkojen määrä suhteutetaan asukaslukuun, sattui viime vuonna eniten vahinkoja liikenteessä Akaassa, Kuusamossa ja Maarianhaminassa. Vahinkoja sattui näissä kunnissa tuhatta asukasta kohden kolmisenkymmentä.

Tilastossa kymmenen kärjessä olivat myös Pietarsaari, Raisio, Rovaniemi, Seinäjoki, Ylivieska, Turku ja Iisalmi.

Tilastointi koskee kuntia, joissa onnettomuuksia tapahtui vuosittain yli 250.

OTI:n liikenneturvallisuuspäällikkö Esa Räty kertoo tiedotteessa, että ulkopaikkakuntalaisten osuus vahinkojen aiheuttajista on hyvä huomioida paikkakuntakohtaisia kolarimääriä katsoessa. Läpiajo- ja asiointiliikenne muualta voivat nostaa vahinkoluvut korkeiksi, ja näin on tapahtunut esimerkiksi Akaassa ja Maarianhaminassa, hän sanoo.

– Osa paikkakunnista on maakunnallisia keskuksia, joihin palvelut ovat keskittyneet. Ympäristökunnista tullaan sinne asioimaan, on enemmän ajoneuvoja liikenteessä ja sitä kautta voi myös tulla enemmän vahinkoja.

Liikennevakuutuksesta korvattuja vahinkoja sattui viime vuonna 94 969. Tilastot perustuvat Onnettomuustietoinstituutin vakuutusyhtiöiltä saamiin tietoihin. Tilasto koskee vain liikennevakuutuksesta korvattuja vahinkoja.

Muista nämä vinkit liikenteessä

Onnettomuustietoinstituutin liikenneturvallisuuspäällikkö Esa Räty muistuttaa, että onnettomuuksien välttämiseksi kuljettajan huolellisuus on kaiken a ja o.

– Eli keskitytään siihen, mitä ollaan tekemässä ja havainnoidaan ympäristöä. Peruuttaessa katsotaan peileistä ja pidetään ne puhtaana ennen kuin lähdetään liikkeelle, hän sanoo.

Rädyn mukaan autokanta kehittyy, ja nykyajan autoissa on ympäristöä aistivia antureita ja tutkia. Niitä kannattaa hyödyntää.

Peräänajojen välttämiseksi Räty muistuttaa tarkkaavaisuudesta. Kun huomio on siirtynyt ajamisesta johonkin muualle, onkin auton edessä saattanut olla yhtäkkiä autojono tai edelläajava on ryhmittyneenä kääntymistä varten.

– Nopeudella on vaikutusta ja turvavälillä. Jos on oletettavissa, että edellä olevat autot pysähtyvät tietyömaan takia tai risteykseen, niin paljon merkitsee ennakoiva asenne.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Liikennevahinkojen määrä kunnassa suhteessa asukaslukuun

Taulukossa on mukana vain kunnat, joissa vähintään 250 liikennevahinkoa/vuosi. Voit järjestää tietoja sarakeotsikoista ja hakea oman kuntasi. Tiedot vuodelta 2017.

Jos taulukko ei näy lataa sivu uudelleen.

Lue seuraavaksi