Reggae-musiikki pääsi kulttuuriperintöluetteloon, mutta milloin on saunan vuoro?

Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luettelossa ei ole vielä yhtään suomalaista kohdetta.

Reggae ja dub
Unesco: Reggae on globaali kulttuuriaarre
Unesco: Reggae on globaali kulttuuriaarre
Bob Marley esiintymässä Hampurissa 1976.
Bob Marley esiintymässä Hampurissa 1976.AOP

Jamaikalta kotoisin oleva musiikkityyli on valittu Unescon aineettoman kulttuuriperinnön listalle. Unescon mukaan reggae on globaali kulttuuriaarre, joka käsittelee muun muassa epäoikeudenmukaisuutta, rakkautta ja sosiopoliittisia asioita.

Keinuvarytminen reggae muotoutui 1960-luvulla Jamaikalla ska- ja rocksteady-musiikkityyleistä. Se kasvatti suosiotaan nopeasti etenkin Yhdysvalloissa ja Iso-Britanniassa, jossa oli paljon jamaikalaisia maahanmuuttajia.

Reggaen vanavedessä on syntynyt myös rastafari-liike, joka ylistää Etiopian entistä keisaria Haile Selassieta ja johon liittyy myös marihuanan käyttö.

Reggae-musiikin klassikoihin kuuluvat muun muassa Toots and the Maytals -yhtyeen Do the Reggay -kappale sekä Bob Marleyn lukuisat biisit kuten No Woman, No Cry sekä Stir It Up.

Milloin on saunan vuoro?

Unescon aineettoman kulttuuriperinnön listalle kuuluvat muun muassa mongolialainen kamelien hoivarituaali, tšekkiläinen nukketeatteri, argentiinalainen tango, kiinalainen kalligrafia sekä yli 300 muuta perinnettä, tietoa ja taitoa veneenrakennuksesta pyhiinvaellukseen.

Aineettoman kulttuuriperinnön luettelossa ei vielä yhtään suomalaista kohdetta. Suomi kuitenkin valmistelee parhaillaan ensimmäisiä hakemuksiaan luetteloihin Opetus- ja kulttuuriministeriön päätöksellä.

Ensimmäisenä kohteena esitetään haettavaksi saunomista ja toisena kohteena kaustislaista viulunsoittoa. Päätökset näistä saadaan vuosina 2020 ja 2021.

Luetteloon on viime aikojen kotimaisessa keskustelussa toivottu myös jokamiehenoikeuksia.

Korjaus 29.11. klo 15: lisätty tieto siitä, että Suomi valmistelee ensimmäisiä hakemuksiaan. Poistettu maininta mämmistä.