1. yle.fi
  2. Uutiset

Työryhmä esittää Kuopioon 8 000 katsojaa vetävää jalkapallostadionia – UEFAn luokituksessa edellä olisi Suomessa ainoastaan Olympiastadion

Stadionilla voitaisiin järjestää myös isojen kansainvälisten artistien konsertteja.

Kuopio
Havainnekuva Kuopioon suunnitellusta 8 000 -paikkaisesta stadionista.
Arkkitehtitoimisto Jääskeläinen

Kuopion keskuskentän stadion-hankkeen suunnittelu on saatu valmiiksi. Työryhmä esittää Kuopioon 8 000 -paikkaista stadionia, jolla voitaisiin järjestää jalkapallopelien lisäksi esimerkiksi isojen kansainvälisten artistien konsertteja.

Alun perin suunnitelmassa oli esillä astetta pienempi stadion. Tapahtumajärjestäjiltä saadun palautteen perusteella mittaluokkaa päätettiin kuitenkin kasvattaa. Nykyisellä suunnitelmalla stadionilla pystyttäisiin järjestämään jopa 20 000 hengen tapahtumia.

– Nähtiin, että 10 000 katsojan taso ei olisi tuonut tapahtumajärjestäjien kannalta oikeastaan mitään uusia mahdollisuuksia, sanoo työryhmän puheenjohtaja, hankesuunnitteluarkkitehti Katja Lintunen Kuopion Tilakeskuksesta.

Aiemmin suunniteltua suurempi stadion tarkoittaa rakennuksen kannalta lähinnä ylimääräisiä penkkirivejä katsomoon sekä lisää poistumisteitä.

Uusi stadion olisi Euroopan jalkapalloliitto UEFAn luokituksessa kategoriassa 4. Sen edellä olisi Suomessa ainoastaan Helsingin Olympiastadion.

Hankesuunnitelman mukaan stadion maksaisi arviolta 17,2 miljoonaa euroa. Kuopion kaupungin osuutta pienentäisi hankkeelle mahdollisesti saatava UEFAn ja opetus- ja kulttuuriministeriön rahoitus. Savon Sanomat on kirjoittanut, että tuki voisi olla (siirryt toiseen palveluun) jopa 3,2 miljoonaa euroa.

Stadionin rakentaminen voi alkaa aikaisintaan syksyllä 2020 ja se olisi valmis keväällä 2022. Hyvinvoinnin edistämisen lautakunta käsittelee asiaa kokouksessaan ensi keskiviikkona.

Hankkeen toteutuminen esitetyssä mittaluokassa ei ole suinkaan varmaa. Esimerkiksi keskustan valtuustoryhmän puheenjohtaja Hannu Kananen on sanonut Savon Sanomille, että 8 000 -paikkaisessa stadionissa ei olisi hänestä järkeä (siirryt toiseen palveluun).

Kananen tarkentaa nyt Ylelle, että hän ei sinänsä vastusta suunnitelmia, mutta hän on huolissaan kaupungin tulevien vuosien kovasta investointitahdista. Kaupunginjohtajan talousarvioesityksessä ensi vuoden nettoinvestoinnit ovat lähes 100 miljoonaa euroa.

Tämän vuoksi hän on valmis esittämään talousarviokäsittelyssä, että ensi vuodelle ehdotettua stadionhankkeen 600 000 euron suunnittelurahaa lykättäisiin myöhemmäksi.

– Valmisteltaisiin asia rauhassa loppuun. Jos tulee hyvä esitys, niin tulkoon rahoitus sitten vaikka kesken vuoden talousarviomuutoksena.

Kananen aikoo esittää lykkäystä, jos lykkäykselle näyttää olevan selvää kannatusta.

Lue seuraavaksi