Hyppää sisältöön

Väite koulun perinteisen Lucia-juhlan kieltämisestä levisi Ruotsissa – ja kohu oli taas kerran valmis

Lucia-neitoon liittyvä juhlinta on nyky-Ruotsissa herkkä aihe.

Lucia-juhlintaa Ruotsissa Kuva: Fredrik Sandberg / EPA

Marraskuun loppupuolella ruotsalaismediassa levisi tieto, että Kärrbackenin esikoulussa oli tehty radikaali päätös: ruotsalaisille tärkeitä ja perinteikkäitä Lucia-juhlia ei tänä vuonna järjestettäisi.

Juhlan perumisesta kertoneen paikallislehti MVT:n haastattelema (siirryt toiseen palveluun) koulun rehtori Anna Karmskog kertoi, että taustalla on tasa-arvon vaaliminen ja syrjinnän estäminen: hänen mielestään kaikkien lasten vanhemmilla ei esimerkiksi ole varaa ostaa lapsilleen Lucia-asuja tai muuta rekvisiittaa. Lisäksi rehtorin mukaan isot Lucia-juhlan kaltaiset tapahtumat voivat aiheuttaa lapsissa rauhattomuutta, eikä Lucia-juhla "edes kuulu opetussuunnitelmaan".

Koululaisten vanhemmissa tieto herätti kiukkua.

– Jos kyse on rahasta, me olisimme voineet vaikka järjestää keräyksen tai lahjoittaa vaatteita. Minun mielestäni meidän pitäisi vaalia ruotsalaisia perinteitämme. Lisäksi oma poikani pettyy pahemman kerran, jos juhlia ei järjestetä, Jessica Gunninge Motalasta toteaa.

Sotku nousi Ruotsissa nopeasti valtakunnalliseksi uutiseksi (siirryt toiseen palveluun). Aiheeseen tarttui muun muassa kirjailija ja kulttuurivaikuttaja Alex Schulman Expressen-lehden kolumnissaan (siirryt toiseen palveluun). Hänen mukaansa "lussefirandet" pitäisi mielellään lopettaa ainakin esikouluissa ja hän toivoo, että Kärrbackenin esimerkki leviäisi muuallekin Ruotsiin. Kolumnissaan Schulman ihmettelee vanhempien Lucia-fanittamista ja sitä, että "patriootit ovat jälleen nostaneet ääntään" tapahtuman tiimoilta. Schulman viittaa yhteiskunnallisiin keskusteluihin aktiivisesti osallistuvaan kirjailijaan Katerina Janouchiin, jonka mukaan Ruotsista löytyy muitakin esikouluja, joissa Lucia-juhlinta on pannassa.

Motalan kunta ilmoitti, että tieto juhlan perumisesta on väärä: heidän mukaansa juhla järjestetään ilman vanhempien osallistumista tai Lucia-kulkuetta, ja että sellainen suunnitelma on koko ajan ollutkin. Asiaa SVT:lle kommentoineen (siirryt toiseen palveluun) Motalan kunnan sivistysjohtaja Johnny Thorénin mukaan kyseessä on ollut valitettava kommunikaatiovirhe, josta he ottavat opikseen.

Väite Lucia-perinteeseen kajoamisesta oli jo kuitenkin saanut ruotsalaiset keskustelupalstat kuumenemaan. Eikä kyseessä ollut ensimmäinen kerta.

"Perinteen pilkkaamista"

Lucia-kohut ovat Ruotsissa lähes jokavuotisia. Joidenkin mielestä esimerkiksi Lucia-neidon pitää edelleen olla vaalea ruotsalaistyttö, toisten mielestä perinne taas on sellaisenaan aikansa elänyt ja Luciaksi kelpaa kuka tahansa – myös miespuolinen henkilö.

Juuri tästä kipuiltiin toissa vuonna. Åhléns-tavaratalon mainos herätti tuolloin runsaasti kiivasta keskustelua, mainoksen Lucia-neito kun oli tummaihoinen pikkupoika. Tavaratalon nettisivut ja erilaiset keskustelupalstat täyttyivät suuttuneiden ihmisten kommenteista, joissa muun muassa todettiin, että "teette väkivaltaa traditioillemme" ja että "monimuotoisuus tarkoittaa valkoihoisten kansanmurhaa" ja että "pilkkaatte pohjoismaisia perinteitämme". Tällaisia kommentteja oli tuhansia.

Tavaratalon viestintäpäällikkö Weronika Nilssonin mukaan kommentointi oli "ennenkuulumattoman loukkaavaa". Hän totesi, tavaratalon kannustavan siihen, että kuka tahansa saa ja voi olla Lucia – myös pikkupoika.

Aftonbladetin mukaan kyse oli vastenmielisestä rasistisesta viha-aallosta, jota masinoitiin äärioikeiston taholta.

Julkkikset pukeutuivat Luciaksi

Vihakommenttien ja päivittelyn vastapainoksi Ruotsissa syntyi myös kansanliike, joka ryhtyi tukemaan Åhlénsin Lucia-poikaa. Twitteriiin ilmestyi hashtag #jagärlucia (siirryt toiseen palveluun), ja monet ruotsalaiset julkkikset pukeutuivat Lucia-neidoksi – heidän mukanaan (siirryt toiseen palveluun) myös maan gambialaistaustainen kulttuuriministeri Alice Bah Kuhnke.

Lucian tamineisiin sonnustautui lukuisia miehiäkin, kuten tunnettu korkeushyppääjä Stefan Holm. Åhlénsin Lucia-mainos sai sosiaalisessa mediassa lyhyen ajan sisällä myös 10 000 tykkäystä.

Åhléns kuitenkin poisti kampanjakuvansa sivuiltaan parin päivän sisällä pojan vanhempien pyynnöstä. He olivat kyllästyneet asian saamaan julkisuuteen ja valtaviksi nousseisiin mittasuhteisiin.

Myös vuonna 2012 Ruotsissa kohistiin "vääränlaisen" Lucian ympärillä. Tuolloin Ruotsin television jokavuotisen Lucia-juhlinnan pääosassa esiintyi tummaihoinen tyttö. Lisäksi ohjelmassa kuultiin maahanmuuttajien esittämää hip hoppia.

"SVT nöyryyttää katsojia hiilenmustalla Lucialla ja Rinkeby-ruotsiksi esitetyllä räpillä", keskustelupalstoilla päiviteltiin. Pari vuotta myöhemmin Ruotsin radio teki tummaihoisesta Luciasta ohjelman, jossa tämä kertoi joutuneensa televisioesityksen takia kiusaamisen kohteeksi. Toisaalta tyttö oli saanut myös paljon positiivista palautetta, ulkomaita myöten.

Zlatan pisti kynttelikön päähänsä

Vuonna 2015 myös maailman tunnetuimpiin jalkapalloilijoihin kuuluva Zlatan Ibrahimovic löysi sisäisen Luciansa. Hän esiintyi ylävartalo paljaana ja Lucia-kynttelikkö päässään Café-julkaisun taidemainoksessa ja lausui perinteistä Sankta Lucia -laulua. Tempaus ei aiheuttanut Ruotsissa sen kummempaa kimmastumista tai viha-aaltoa.

Pienistä kriiseistä huolimatta Lucia-perinne ei ole katoamassa Ruotsista minnekään. Etnologi Lena Kättström Höökin mukaan (siirryt toiseen palveluun) Lucia-juhlinta on edelleen supersuosittua ruotsalaiskouluissa, mutta toisaalta taas Lucia-kilpailut ovat kadottaneet hohtoaan.

Ja muuten, ensimmäiset Lucia-"neidot" olivat pääsääntöisesti miehiä. Ruotsissa alun perin italialaispyhimykseen liittyvä perinne syntyi 1800-luvun alun opiskelijapiireissä, joissa ei juuri naisia ollut. Lucioiksi kruunattiinkin useimmiten ensimmäisen vuoden freesejä ja viattoman oloisia opiskelijapoikia, joiden kasvoja rankka opiskelijaelämä ei vielä ollut kuluttanut.

Päivitetty ja korjattu 30.11. klo 16:45: Korjattu jutussa alunperin ollut tieto siitä, että Lucia-juhla olisi alunperin täysin peruttu. Kohua käsittelevän osion kappalejakoa järjestelty uudelleen.

Päivitetty 30.11. klo 11.03: Juttuun päivitetty Motalan kunnan sivistysjohtajan kommentit siitä, että Kärrbacken-kohussa oli kyse kommunikaatiovirheestä ja että Lucia-juhla järjestetään jossain muodossa. Aikamuotoja muutettu päivityksen mukaisesti.