Päiväkotien vegaaniruokakokeilusta alustavasti hyviä kokemuksia – "Ajatuksena on tarjota tätä mahdollisuutta vegaaniperheille myös jatkossa"

Erikoisruokavaliot tulevat hieman muita kalliimmiksi. Vantaalla päiväkotien vegaaniruokavalion kustannusvaikutuksia arvioidaan vuodenvaihteen jälkeen.

erikoisruokavaliot
Tyttö annostelee keittoa lautaselleen päiväkodissa.
Vantaan päiväkodeissa on meneillään kokeilu, jossa päiväkotilapsille tarjotaan vegaaniruokaa. Kokeiluun osallistuu 12 lasta, ja mukaan pääsyn edellytyksenä on se, että myös kotona noudatetaan vegaaniruokavaliota.Nella Nuora / Yle

Vantaan Ollaksen päiväkodin lounaalla tarjoilupöydällä seisoo kaksi ruokakulhoa, joista valita. Toisessa on perusruokaa ja toisessa vegaanista kasvissosekeittoa.

Päivän keitto kuuluu kokeiluun, jossa Vantaan päiväkotilapsille tarjotaan vegaaniruokaa siinä tapauksessa, että lapsen perheessä on myös kotona vegaaniruokavalio. Kokeiluun osallistuu kaikkiaan 12 lasta yhdeksässä päiväkodissa. Vantaalla varhaiskasvatuksen toimintaan osallistuu 10 000 lasta, eli kiinnostus vegaaniruokavaliota on ollut toistaiseksi aika vähäistä.

Kokeilua on jatkunut vajaat neljä viikkoa, ja kokemukset siitä ovat olleet myönteisiä.

– Mitään erityistä negatiivista palautetta ei ole tähän mennessä tullut. Uskon, että kaikki on mennyt hyvin. Yhden tapauksen tiedän, jossa lapsi on tässä alkuvaiheessa kieltäytynyt syömästä tätä vegaaniruokavaliota, kertoo Vantaan varhaiskasvatuksen johtaja Sole Askola-Vehviläinen.

Ruokailuhetki päiväkodissa.
Nella Nuora / Yle

Vantaan Ollaksen päiväkodin johtajan Hannele Parviainen on havainnut, että ruoan maistumisessa ei ole ollut eroja vegaaniruokaa ja perusruokaa syövien välillä.

– Välillä maistuu paremmin ja välillä ei niin hyvin. Ihan kuin muillakin lapsilla mieliruoat vaihtelevat.

Vantaalla erikoisruokavalioita oli totuttu tekemään jo ennen kokeilua.

– Tämä sujuu ihan samalla tavalla kuin muutkin ruokavaliot. Talossa on kasvisruokavaliolla olevia lapsia ja muita terveyssyistä jaettavia ruokavalioita, Hannele Parviainen perustelee.

Kokeilulle näyttäisi tulevan jatkoa

Aloite kokeiluun lähti kahdelta vegaaniperheen vanhemmalta sekä kuntalaisaloitteesta. Sole Askola-Vehviläisen mukaan vegaaniruoan tuomista päiväkoteihin helpotti se, että vastaava kokeilupäätös vegaaniruoasta perusopetuksessa ja lukiossa tehtiin aiemmin tänä vuonna.

Edellytyksenä kokeiluun lähtemiselle oli myös se, että valtion "viralliset" ravitsemussuositukset tukevat vegaaniruokaa yhtenä vaihtoehtona pikkulasten ruokavalioksi.

Jo nyt näyttäisi siltä, että kokeilulle on tulossa jatkoa.

– Tähän kokeiluun on lähdetty ihan vakavin mielin ajatuksena, että tämä mahdollisuus tarjotaan jatkossakin niille perheille, joissa noudatetaan vegaaniruokavaliota, Sole Askola-Vehviläinen ennustaa.

Henkilökunta ojentaa ruokalautasen lapselle.
Nella Nuora / Yle

Hankkeen kustannusvaikutukset arvioidaan, kun kokeilu päättyy vuodenvaihteessa. Jo tässä vaiheessa tiedetään, että erikoisruokavalioiden yksikkökustannukset ovat hieman korkeammat kuin perusruoan. Esimerkiksi Helsingissä, jossa vegaaniruokaa on myös tarjolla päiväkodeissa, on arvioitu lisäkustannukseksi muutama euro annosta kohden.

Lääkärintodistuksella erikoisruokavalioita on voinut saada jo kymmeniä vuosia. Sen jälkeen tarjontaan on tullut erilaisia eettisiin ja uskonnollisiin perusteisiin pohjautuvia ruokavalioita. Sole Askola-Vehviläinen heittää ilmaan kysymyksen siitä, muuttuuko päiväkotien ja koulujen ateriatarjonta yhä yksilöllisemmäksi ja yksilöllisemmäksi.

– Jossain vaiheessa voi poliittisille päättäjille tulla mieleen, että kuinka pitkälle voimme joustaa yksilöllisten aterioiden suuntaan juuri näistä kustannussyistä. Eli nämä kustannukset voivat jossain vaiheessa tulla hidasteeksi.

Lisää Ollaksen päiväkodin tunnelmia ja keskustelua terveellisestä ruoasta torstain A-studio: Talkissa TV1:ssä kello 21:05.