Joulukuusia hoidetaan ja trimmataan vuosia ennen kuin ne ovat ihannekoossa – ähtäriläistilalla perunat vaihtuivat kuusiviljelmäksi

Joulukuusen kasvaminen taimesta olohuonekokoiseksi kestää 10-15 vuotta. Jotta luonnonkuusi kasvaa toivottuun muotoon, sitä pitää muotoilla joka vuosi.

joulukuuset
Ähtäriläinen Janne Muhonen kasvattaa joulukuusia pienimuotoisesti omalla kotipihallaan.
Ähtäriläinen Janne Muhonen kasvattaa joulukuusia pienimuotoisesti omalla kotipihallaan.Mirva Ekman / Yle

Miltä kuulostaisi joulukuusiviljelmä oman pihan pellolla? Ähtäriläinen Janne Muhonen sai tonttikaupassa peltomaata, jolla hän viljeli aluksi perunoita. Vuosituhannen vaihteessa hän päätti alkaa tehdä jotain ihan muuta ja nyt pelloilla kasvaa joulukuusia.

Muhonen istutti talonsa vieressä kasvavat serbiankuuset noin 15 vuotta sitten ja nyt ne ovat hujahtaneet jo kaksi- ja puolimetrisiksi.

Joulukuusikaupan vilkkain sesonki alkaa lähempänä joulua, mutta ensimmäiset kuuset ovat jo Muhosenkin pihasta lähteneet koristamaan muun muassa julkisia tiloja.

Joulukuusien viljely on Muhoselle pienimuotoista. Puiden hoitaminen vie hänen työajastaan vain noin pari kolme viikkoa vuodessa.

Kasvatus ei sovi kärsimättömälle

Joulukuusen kasvattaminen oikean kokoiseksi vie keskimäärin kymmenen vuotta, joten kovin kärsimätön sen viljelyssä ei voi olla. Ensimmäisistä taimista kuluu siis ensimmäiseen tiliin tuon verran aikaa.

Kuusi vaatii myös paljon hoitoa – leikkaamista ja muotoilua keväisin ja syksyisin, heinäntorjuntaa ja kenties myös lannoitusta. Janne Muhosen kuuset on istutettu mitan kanssa suoriin riveihin.

– Tässä pystyy ajamaan puutarhatraktorilla suorilla linjoilla heinät pois. Ei tarvitse tehdä erikseen kemiallista tai vastaavaa heinäntorjuntaa. Terveyslannoitusta joskus, mutta vain vähän. Koska tällaisella vanhalla pellolla on usein boorin puutetta, niin pitää katsoa ettei latva kasva kovin reheväksi, ähtäriläinen Janne Muhonen kuvaa.

Joulukuusia kaadetaan Suomessa vuosittain 1,5 miljoonaa, joista noin miljoona tulee kotimaisilta kuusiviljelmiltä. Viljelijöitä on Suomessa kuitenkin vielä liian vähän, ja siksi joulupuita tuodaan esimerkiksi Tanskasta ja Virosta.

Kurvikkaita kuusia?

Perinteisen suomalaisen joulukuusen halutaan olevan muodoltaan kartiomainen ja tuuhea, mutta ei kovin leveä. Kuusille täytyy tehdä myös muotoiluleikkausta syksyisin.

Serbiankuusen alapuolisissa neulasissa on hieman hopeanhohtoa.
Serbiankuusen alapuolisissa neulasissa on hieman hopeanhohtoa.Mirva Ekman / Yle

Muhonen näyttää erästä serbiankuusta, josta hän on muotoillut huvin vuoksi kaarevamman, ja kuusi näyttääkin siltä kuin sillä olisi vyötärö.

– Ei tuota ole vielä kukaan asiakkaista itselleen bongannut. Joskus kun ottaa käteen pensasleikkurin, niin tulee mieleen että mitä voisi tehdä eri tavalla, mutta kyllä se kartio on kuitenkin mitä yritämme tehdä kaikista kuusista, Muhonen hymyilee.

Hän tuntuu innostuneen joulukuusien viljelystä, vaikka se sivubisnestä onkin.

– On mukavaa, kun nämä näkee pihapiirissä heti. Joulukuusimetsässä on oma visuaalinen ilmeensä. Uudehko peltokin tuolla odottaa leikkausta, ja sitä odotan innolla, viittaa Muhonen vähän kauempana olevaa peltoa, joka on täynnä mustakuusia.