Auttaminen kiinnostaa yhä useampia – Nuoret erityisen aktiivisia vapaaehtoistyössä

Jyväskylässä järjestetään tänään vapaaehtoistoiminnan messut.

Jyväskylä
Suomen Punainen Risti on yksi suurista rahaa keräävistä järjestöistä. Saana Kurkela oli mukana syksyllä 2012 Nälkäpäivä-kampanjan kerääjänä.
Hanna Lumme / Yle

Kiinnostus vapaaehtoistyötä kohtaan on kasvanut viime vuosina. Yli 40% suomalaisista kertoo olevansa mukana erilaisessa vapaaehtoistoiminnassa (siirryt toiseen palveluun).

Innokkaimpia vapaaehtoisia koko Suomen tasolla ovat nuoret, 15-24 vuotiaat.

Keski-Suomessakin nuorten innostuminen auttamisesta näkyy. Esimerkiksi Vapaaehtoistoiminnan palvelu Vapariin on viime vuosina alkanut ilmaantua kaikenikäisiä vapaaehtoisia kun aiemmin suurin osa toiminnassa mukana olevista oli ikäihmisiä.

Nuoria tulee vapaaehtoistoimintaan mukaan myös koulujen kautta, sillä monissa oppilaitoksissa vapaaehtoistoiminnasta on ryhdytty antamaan opintopisteitä. Vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Antti Rajala toivoo tämän kehityksen jatkuvan:

– Jos sitä pystyisi jotenkin opinnollistamaan, niin todella paljon nuoria opiskelijoita tulisi vapaaehtoiseksi, Rajala uskoo.

Vapaaehtoistoiminnan messuilla ennätysmäärä valinnanvaraa

Jyväskylässä Kansalaistoiminnankeskus Matarassa järjestetään tänään iltapäivällä vapaaehtoistoiminnan messut, (siirryt toiseen palveluun) josta voi etsiä itselle parhaiten sopivaa vapaehtoistoiminnan paikkaa. Erilaisia toimintamahdollisuuksia esittelee noin 40 näytteilleasettajaa. Se on ennätysmäärä kahdeksatta kertaa järjestettävillä vapaaehtoistoiminnan messuilla.

Heljä Aitta-Aho aloitti vapaaehtoistoiminnan eläkkeelle jäätyään. Hän auttaa muun muassa ikäihmisiä asioinnissa, toimii kodin huoltoapuna ja lähtee vaikkapa saattajaksi terveyskeskukseen. Auttamisen ohella hän kokee saaneensa paljon myös itse. Esimerkiksi yksi vanhuksista on opettanut hänelle ranskan kieltä. Antoisia ovat olleet myös erilaiset keskustelut, vaikkapa vuosikymmenten takaisista hääpuvuista ja perinteistä.

– Onhan siellä mahtavia tarinoita ja sehän on aikamoinen tietosanakirja mitä näiltä vanhoilta ihmisiltä saa. On ollut hauskaa heidän kanssaan, Aitta-Aho kehuu.