Lapin turistikeskuksissa pikkujoulukausi on aikaistunut – joulukuussa hotellit täyttyvät jo brittimatkailijoista

Suomalaisyritykset saattavat järjestää pikkujoulun sijaan hyvinvointipäivän henkilöstölleen jo syksyllä.

pikkujoulu
Pikkujouluissa on tarkoitus pitää hauskaa.
Antti Pylväs / Yle

Ainakin Lapin suosituimmissa turistikohteissa hotellien pikkujoulukausitarjonta näyttäisi painottuvan marraskuulle. Joulukuussa ulkomaiset matkailijat nimittäin kansoittavat hotellien ravintolat ja majoituspaikat.

Sekä Sodankylän Luostotunturi-hotellista että Rovaniemeltä Sky Ounasvaaralta kerrotaan, että suomalaisten yritysten pikkujouluvarauksia pystytään nykyään ottamaan vain marraskuulle.

– Joulukuu alkaa olla jo ulkomaalaisten joulusesonkia. Silloin ei mahdukaan pikkujouluporukoita, vaikka kyselyjä on, hotellipäällikkö Jonna Anttilainen Sky Ounasvaarasta sanoo.

Myös Kittilän Levillä joulukuu näyttäisi olevan nyt kansainvälisten vieraiden sesonkiaikaa.

– Sunnuntaina alkaa tulemaan ulkomaalaisia. Meillä on joulukuussa hotelli täynnä, Levin Sirkantähden hotellipäällikkö Tapani Jäppinen kertoo.

Jäppisen mukaan myös monessa muussa kohteessa Levillä on pääosin ulkomaalaisia matkailijoita joulukuussa.

Kittilään ja Rovaniemelle onkin tänä vuonna arvioitu tulevan ennätysmäärä joulusesongin lentoja.

Pikkujouluissa keskitytään elämyksiin ja hyvinvointiin

Nykyään pikkujoulut eivät tarkoitakaan aina kinkunkylläistä buffetpöytää ja ravintolailtaa sen päälle. Nyt yrityksiä näyttäisi kiinnostavan hyvinvointiin ja elämyksiin liittyvä tarjonta, kertoo Luostotunturin myyntipäällikkö Inga Örn Sodankylästä.

– On tullut hyvinvointiteemaa, retkeilyä luonnossa tai teatterimatkaa, Örn listaa.

Yritykset järjestävät henkilöstölleen toimintaa jo ennen perinteisen pikkujoulukauden alkua.

– Yrityksillä on ollut jo syksyllä virkistypäiviä retkeilyn merkeissä ja näin on ehkä jätetty pikkujoulut väliin.

Joissakin yrityksissä pikkujoulunvietto on jätetty henkilöstön itsensä harkinnan varaan

– On annettu parikymppiä rahaa ja pyydetty varaamaan itse mieluinen tekeminen. Ettei ole ollut sellaista perinteistä yhteistä pikkujoulua. Inga Örn sanoo.

Toki jouluruokailukin vielä pitää paikkansa. Mutta siihenkin halutaan kylkeen jonkinmoista ohjelmaa.

– Varsinkin isoihin pikkujouluihin halutaan, että illan aikana tapahtuu kaikki. Ja pienemmät pikkujouluporukat tulevat tänne syömään ja ohjelma järjestetään muualla, sanoo hotellipäällikkö Jonna Anttilainen Sky Ounasvaara-hotellista.

A la carte -ruokailu kiinnostaa, samoin paikallisesti väritetty pikkujoulumenu.

Tämän vahvistaa se, että ainakin Rovaniemen teatterin pikkujouluesitykset ovat tällä kaudella jo lähes loppuunmyytyjä, myyntipäällikkö Maria Mänty Rovaniemen teatterista kertoo.