Maailman ilmatieteen järjestön raportti: Vuodesta 2018 on tulossa yksi mittaushistorian lämpimimmistä

WMO:n alustavien tilastojen mukaan kuluva vuosi on ollut mittaushistorian neljänneksi lämpimin.

Maailman ilmatieteen järjestö
Autoja moottoritiellä Los Angelesissa.
Mike Nelson / EPA

Vuodesta 2018 vaikuttaisi olevan tulossa mittaushistorian neljänneksi lämpimin. Asiasta kertoi YK:n alainen Maailman ilmatieteen järjestö WMO (siirryt toiseen palveluun) torstaina.

Järjestön mukaan viimeiset neljä vuotta ovat olleet mittaushistorian lämpimimmät vuodet. Aiemmin tässä kuussa WMO kertoi, että kasvihuonekaasujen määrä ilmakehässä oli noussut jälleen uuteen ennätykseen.

WMO:n pääsihteeri Petteri Taalaksen mukaan ilmaston lämpeminen on ilmeistä ja jatkuvaa.

– On toistettava jälleen kerran, että olemme ensimmäinen sukupolvi, joka kunnolla ymmärtää ílmastonmuutosta ja viimeinen sukupolvi, joka pystyy vielä tekemään sille jotain, Taalas sanoi järjestön tiedotustilaisuudessa Genevessä.

Ääri-ilmiöt aiheuttivat tuhoja

WMO listaa useita sään ääri-ilmiöitä, jotka ovat aiheuttaneet eriasteisia tuhoja eri puolilla maailmaa tänä vuonna. Järjestö nostaa esille Pohjois-Eurooppaa koetelleen poikkeuksellisen laajan lämpöaallon

Esimerkkinä poikkeuksellisista lämpötiloista WMO mainitsee, että Helsinki-Vantaalla mitattiin kesällä 25 peräkkäisenä päivänä yli 25 astetta.

Lähes kaksisataa maata kokoontuu ensi viikolla Puolan Katowiceen YK:n COP24-ilmastokokoukseen (siirryt toiseen palveluun). Kokouksessa on pyrkimyksenä sopia Pariisissa kolme vuotta sitten solmitun ilmastosopimuksen säännöistä.

Säännöt koskevat esimerkiksi sitä, miten päästöjä ja niiden vähentämistä seurataan ja raportoidaan.

Lue myös:

EU pohtii kovempia ilmastotavoitteita, vaikka nykyisissäkin on vielä tekemistä: vertailussa ilmastopolitiikan hyvät, pahat ja rumat

Lasten tekemä jättipostikortti lähettää viestin ilmastonmuutosta vastaan – koostuu 125 000 kuvasta

Video: "Tuleeko maapallosta joskus niin kuuma, etteivät täällä voi eläimet ja ihmiset enää elää?" – Näin vastaat kun lapsi kysyy ilmastonmuutoksesta

Lähteet: AFP, STT