1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Kansalaisaloitteiden tekijöille lisää keinoja taktikoida – aloitteiden jättämisajan pidennyksestä huolimatta niitä voi yhä jäädä käsittelemättä

Hallitus esittää muutoksia kansalaisaloitteiden käyttämiseen vaikuttamiskeinona.

politiikka
Kansalaisaloite.fi-palvelu tabletin ruudulla.
Emmi Korhonen / Lehtikuva

Aktiivisille kansalaisille tulee enemmän mahdollisuuksia vaikuttaa kansalaisaloitteiden eduskuntakäsittelyyn.

Hallitus esittää muutoksia kansalaisaloitelakiin, joiden mukaan aloitteiden laatijat saavat jatkossa enemmän aikaa miettiä, milloin aloite jätetään eduskunnalle. Myös aloitteiden alullepanijoiden määrään esitetään muutoksia.

Muutosten tarkoituksena on helpottaa aloitteiden käyttöä vaikuttamiskeinona. Aloitteet voi jatkossa toimittaa eduskunnalle nykyisen puolen vuoden sijaan vuoden sisällä siitä, kun niihin vaadittava 50 000 kannattajan joukko on saatu kasaan.

Hallituksen tavoitteena on parantaa toimitusajan pidennyksellä aloitteentekijöiden mahdollisuuksia välttää oman aloitteen raukeaminen vaalikauden lopussa.

Aloitteiden käsittelyajat pysyvät ennallaan

Aloitteen voi jatkossa ajoittaa helpommin esimerkiksi niin, että se toimitetaan vaalikauden alussa, jolloin sen käsittelemiseen jää enemmän aikaa. Muutos ei estä kuitenkaan sitä, että aloitteita myös jatkossa raukeaa vaalikauden lopussa.

Vaalikauden loppuhetket ovat eduskunnassa muutenkin kiireistä aikaa, ja sinne jääneet aloitteet jäävät helposti käsittelemättä. Nyt aloitteita voi kertyä vaalikauden alkuun, jolloin eduskunnassa on vähemmän muita töitä.

Yksi tapa varmistaa aloitteiden käsittely loppuun eduskunnassa olisi ollut määrätä aloitteiden käsittelyyn määräaika, mutta sitä esityksessä ei tehdä. Hallitus tosin toteaa, että melko tuoretta perustuslakia pitää ehkä muuttaa suosittujen kansalaisaloitteiden osalta, jotta voidaan varmistaa niiden kunnollinen käsittely.

Yle Uutiset kertoi toissa viikolla kuinka lyhyessä ajassa vaadittavat nimet kerännyt kansalaisaloite dieselveron poistosta toimitetaan vasta vaalien jälkeen eduskuntaan.

Kansalaisaloitteita (siirryt toiseen palveluun) on tehty vuodesta 2012 lähtien 800. Eduskuntaan on edennyt 25 aloitetta.

Lue seuraavaksi