Suomen kehitysapu tuottaa tulosta Afganistanissa, mutta ongelmia riittää – "Vaihtoehto on kokonaan Talibanin hallitsema maa, joka saa tulonsa huumeista"

Suomi aikoo säilyttää kehitysapunsa Afganistanille 30 miljoonassa eurossa. Kriisinhallintaan lähetetään lisää henkilöstöä, ja sen kustannukset kasvavat.

Afganistan
Katunäkymä heratista
Katunäkymä Heratin kaupungista. Burkaan pukeutunut nainen.Jalil Rezayee / EPA

Afganistanille annettu kehitysapu on tuottanut hämmästyttäviä tuloksia, mutta maassa on yhä hirvittäviä ongelmia, sanoo ulkoministeriön Eteläisen Aasian yksikön päällikkö Titta Maja Ylen haastattelussa.

Näkyvä esimerkki kehitysavun tuloksista on Afganistanin naisten ja tyttöjen aseman parantuminen, Maja kertoo.

Kun kansainvälinen yhteisö 2000-luvun alussa – New Yorkin terrori-iskujen jälkeen – puuttui Afganistanin tilanteeseen, tytöt eivät voineet ääri-islamilaisen Taliban-liikkeen hallitsemassa maassa käydä koulua käytännössä lainkaan. Nyt noin 40 prosenttia koulua käyvistä lapsista on tyttöjä.

2000-luvun alussa afganistanilaisten elinajanodote oli noin 44 vuotta, kun nyt se on 60,7 vuotta, ilmenee YK:n kehitysjärjestön raportista. Terveydenhuolto on kehittynyt ja etenkin lapsikuolleisuus vähentynyt.

Vuosituhannen alussa vain joka kymmenes afganistanilainen pystyi juomaan puhdasta juomavettä. Nyt osuus on noussut jo puoleen maan väestöstä.

Kuluvalla viikolla Genevessä järjestettiin Afganistania avustavien maiden kokous, jossa EU-maat hyväksyivät Afganistanille uuden 474 miljoonan euron suuruisen rahoituspaketin. Rahat tulevat EU:n yhteisestä budjetista.

Ulkoministeriön Maja kertoo, että Suomen suoraan Afganistanille osoittaman kehitysavun suuruus pysyy jatkossakin noin 30 miljoonan euron tasolla vuodessa. Tämän lisäksi Suomi osallistuu sotilasliitto Naton johtamaan Resolute Support -kriisinhallintaoperaatioon. Sen kustannus on ollut tähän saakka 11 miljoonaa euroa.

Ensi vuonna Resolute Support -operaatioon lähetetään Suomesta 60 henkilöä nyt paikalla olevien 30:n sijaan, jolloin kulut nousevat 16,2 miljoonaan euroon.

Naton sotilaat kouluttavat paikallisia sotilaita.
Naton sotilaat kouluttavat paikallisia sotilaita Afganistanissa.Watan Yar / EPA

Lisäksi Suomen EU-maksuosuudesta osa menee EU:n yhteiseen kehitysyhteistyöhön, josta Afganistan on saanut huomattavan paljon tukea.

Suuria ongelmia, tuleeko vaaleista ratkaisu?

Tällä hetkellä vain osa Afganistanista on maan hallituksen hallinnassa. Muu osa on Taliban-järjestön hallussa tai vailla mitään varsinaista hallintoa.

Sekavuudesta huolimatta kehitysapua, esimerkiksi koulutusta on voitu viedä myös Taliban-alueille, Titta Maja kertoo.

Afganistanissa pidettiin syksyllä parlamenttivaalit. Taliban häiritsi niitä terrori-iskuin, mutta vaalit saatiin jollain tavalla kuitenkin vietyä läpi. Seuraava etappi maan hallinnon vakauttamisessa ovat huhtikuulle suunnitellut presidentinvaalit.

Majan mukaan osapuolet ikään kuin tarkkailevat toisiaan tällä hetkellä ja odottavat vaaleja. Varsinaisia rauhanneuvotteluja ei ole käynnissä, mutta kulissien takana kaikki ottavat epävirallisia yhteyksiä ja tekevät tunnusteluja.

Sekä kansainvälinen yhteisö että Afganistanin hallitus ovat yhtä mieltä siitä, että ainoa keino maan vakauttamiseen on rauhanneuvottelut hallituksen ja Talibanin välillä.

Kun kansainväliset joukot Yhdysvaltain johdolla miehittivät maan 2000-luvun alussa, Talibania pidettiin terrorijärjestönä, eikä sen kanssa haluttu olla missään tekemisissä. Nyt hallitus ja kansainvälinen yhteisö ovat todenneet, ettei Afganistaniin saada rauhaa ilman Talibanin myötävaikutusta.

Afganistanin Taliban alueet
Kartassa valkoisella on merkitty Afganistanin hallinnon hallussa olevat alueet. Oranssit alueet ovat vankasti Talibanin hallinnassa. Keltaisilla alueilla Talibanilla on vaikutusta. Suomen kriisinhallintaosaston pääpaikka on Mazar-i-Sharif.Yle Uutisgrafiikka

Ääri-islamilaisten on siis oltava mukana rauhanneuvotteluissa sekä maan myöhemmässä hallinnossa, Maja sanoo.

Hän painottaa kuitenkin, ettei rauhaa tehdä millä hinnalla hyvänsä. Kaikkien osapuolten on hyväksyttävä se, että ihmisoikeuksia kunnioitetaan, eikä mitään väestöryhmiä syrjitä.

Taliban tienaa huumeilla, rauha avaisi maan runsaat luonnonvarat hyötykäyttöön

Afganistan on tunnettu terrorismin tukialueena, ja sellaiseksi se voi jälleen vaipua, ellei maata saada rauhoitettua.

Taliban saa rahoituksensa suurelta osin huumekaupalla. Heroiinia ja sen johdannaisia kuljetetaan joka puolelle maailmaa.

Afganistanin hallituksen vuosibudjetti on noin yhdeksän miljardia euroa, josta valtaosa tulee ulkomaisista avustuksista. Taliban saa laittomin keinoin noin kaksi miljardia euroa omiin tarkoitusperiinsä.

Talibanin huumetuotanto ei ole vain länsimaiden ongelma. Afganistanin 31 miljoonasta asukkaasta noin kolme miljoonaa käyttää suonensisäisiä huumeita. Jos jossain länsimaassa olisi vastaava tilanne, koettaisiin se valtavana ongelmana, Maja huomauttaa.

Jos apu Afganistanin hallinnolle ja kehitykselle katkaistaisiin, seurauksena voisi olla koko maan laajuinen Talibanin ääri-islamilainen hallinto, joka hankkisi varansa huumeita kauppaamalla, Maja varoittaa.

Viime vuodet ovat alueellisesta kehityksestä huolimatta olleet hyvin väkivaltaisia, eikä moni avustusjärjestö uskalla toimia maassa. Suomen hallitus tukee Afganistanissa viittä järjestöä, jotka ovat Fida, Frikyrklig Samverkan ja Suomen Punainen Risti. Operaatio Mobilisaatio sekä Naistoimittajat ry ovat saaneet tukea aiemmin..

Afganistan kuuluu maailman 15 köyhimmän maan joukkoon. Tämä on asiantuntijoiden mielestä erikoista, koska maa voisi olla hyvinkin vauras.

Afganistanin kallioperässä on paljon arvokkaita mineraaleja, joiden louhinta voisi tuoda maalle merkittävät tulot. Investoinnit edellyttävät rauhaa, vakaata hallintoa ja maanomistusolojen selkeyttämistä.

Suomen Geologian tutkimuskeskus on antanut afganistanilaisille koulutusapua ympäristöystävälliseen kaivannaisten etsimiseen. Muutenkin hallinnon kehittäminen on Suomen kehitysavun painopistealueita.

Meneekö apua hukkaan?

Afganistan on kehitysyhteistyölle hyvin hankala kohde maan epävakauden ja korruption takia.

Avustustavaroita ja afganistanilaisia.
Afganistanissa joukko maan sisäisiä pakolaisia saa apua norjalaiselta järjestöltä.Jalil Rezayee / EPA

Tästä syystä Suomen kehitysapu menee suurimmaksi osaksi YK:n ja Maailmanpankin kautta. Näillä suurilla toimijoilla on mahdollisuus hankkia toimintansa tarvitsemat turvallisuusjärjestelyt, Maja kertoo.

Millekään kehitysyhteistyöhankkeelle ei voi antaa sataprosenttisia takeita siitä, että kaikki apu menisi tarkasti haluttuun kohteeseen.

– Jos tätä vaaditaan, voisimme viedä kehitysyhteistyötä vain Ruotsiin, Maja hymähtää.

Esimerkiksi Maailmanpankilla on hyvät tarkastusmenetelmät. Jos vilpillistä toimintaa havaitaan, Majan mukaan korruptionappia painetaan nopeasti ja avulle etsitään uudet jakelukanavat.

Lisää aiheesta:

Taistelut jatkuvat Afganistanissa: Yli 300 kuollut, siviileillä puute ruuasta ja lääkkeistä

Toivon pilkahdus Afganistanissa – Taliban suostui tulitaukoon

4.10. klo 10.40 Uutista korjattu. Naistoimittajien ja Operaatio Mobilisaation avustustoiminta Afganistanissa on päättynyt.