Saksan kilpailuviranomaiset tutkivat Amazonin toimintaa – käyttääkö nettikaupan jättiläinen markkina-asemaansa väärin?

Euroopan komissio aloitti samantyyppisen selvityksen syyskuussa.

verkkokauppa
Verkkokauppa Amazonin logistiikkakeskus Saksan Pforzheimissa.
Verkkokauppa Amazonin logistiikkakeskus Saksan Pforzheimissa.Christoph Schmidt / EPA

Saksan kilpailuviranomaiset alkoivat selvittää torstaina, onko verkkokaupan jättiläinen Amazon väärinkäyttänyt johtavaa markkina-asemaansa.

Viranomaiset tutkivat, aiheuttaako Amazon haittaa kilpaileville myyjille, jotka käyttävät sen verkkosivua. Saksa on Amazonin toiseksi suurin markkina.

Saksan liittovaltion kartelliviraston Bundeskartellamtin johtajan Andreas Mundtin mukaan Amazonin toimista on tullut useita valituksia tuotteiden jälleenmyyjiltä ja valmistajilta.

– Amazon toimii eräänlaisena "portinvartijana" asiakkaille. Sen kaksoisrooli suurimpana vähittäiskauppiaana ja suurimpana kauppapaikkana tarjoaa mahdollisuuden haitata muita myyjiä kauppa-alustalla, Mundt sanoi tiedotteessaan uutistoimisto AFP:n mukaan.

Saksan viranomaisten tutkinta on tuorein takaisku Amazonille. Syyskuussa Euroopan komissio aloitti alustavan tutkinnan Amazonin toimista.

EU-komissio epäilee, että Amazon saisi kilpailuetua käyttämällä hyväkseen dataa, jota sillä on verkkosivuaan käyttävistä jälleenmyyjistä.

Amazon kertoi uutistoimistoille antamassaan tiedotteessa, että yhtiö ei voi kommentoida keskeneräisiä tutkintoja.

Amazon sanoi tiedotteessa, että se tekee yhteistyötä Saksan liittovaltion kartelliviraston kanssa sekä jatkaa pienten ja keskisuurten yritysten kasvun tukemista.

Lue myös:

Amazonin henkilökunta Euroopassa protestoi Black Friday –päivänä huonoja palkkoja ja työolosuhteita vastaan

Lähteet: AFP, AP, Reuters