Myrsky ja kova aallokko vaikeuttavat matkustaja-alusten kulkua merellä – laivat saattavat jättää Ahvenanmaan väliin

Yksittäiset aallot ovat olleet korkeimmillaan jopa kymmenen metriä.

vesiliikenne
Matkustaja Joel Rönngård oli Vaasa Expresillä ja kuvasi, miltä myrskyävä meri näytti laivan keulassa.
Matkustaja Joel Rönngård oli Vaasa Expresillä tänään ja kuvasi, miltä myrskyävä meri näytti laivan keulassa.Joel Rönngård

Pohjanlahden ja Itämeren alueella on poikkeuksellisen myrskyisää torstain ja perjantain aikana, kertoo Ylen meteorologi Matti Huutonen.

Merellä on tuullut keskimäärin 24 metriä sekunnissa, ja aallot ovat olleet keskimäärin 5–6 metriä korkeita. Korkeimmat yksittäiset aallot ovat Perämerellä kuitenkin olleet jopa kymmenisen metriä.

– Kovinta aallokko on nyt illasta, mutta kova tuuli jatkuu vielä huomennakin länsi- ja lounaismerellä, Huutonen kertoo.

grafiikka
Kartta näyttää kovimmat tuulenpuuskat, jotka merialueilla on ollut torstaina iltapäivästä.Yle Sää

Yle uutisoi torstai-iltapäivästä, että Uumajaan matkalla ollut WasaLinen lautta joutui kääntymään takaisin Vaasaan. Yhtiön mukaan turvallinen saapuminen satamaan ei ollut mahdollista. Voimakkaan myrskyn takia autokannella ollut rekka oli kaatunut, kun kiinnikkeinä olleet kettingit katkesivat.

Turun meripelastuskeskuksen kenttäjohtaja Axel Ramberg kertoo, ettei meripelastukselle ole tullut erityisen paljon hälytystehtäviä torstai-iltaan mennessä.

Ruotsin-laivat jättävät tarvittaessa Maarianhaminan väliin

Tallink Siljan viestintäjohtaja Marika Nöjd kertoo, että myrsky vaikuttaa tällä hetkellä lähinnä siihen, pysähtyvätkö Helsingin tai Turun ja Tukholman väliä seilaavat alukset Ahvenanmaalla. Erityisesti Maarianhaminan satama sijaitsee avonaisella alueella, minkä takia pysähdys saatetaan joutua jättämään väliin tai laiva voi pysähtyä Långnäsin satamassa Maarianhaminan sijasta.

– Päivällä Baltic Princess jätti Maarianhaminan pysähdyksen välistä. Muuten laivat ovat kulkeneet normaalisti, sanoo Nöjd.

Tilanne merellä voi vaihdella hyvinkin paljon, minkä takia kapteeni tekee päätöksen juuri ennen pysähtymistä.

Nöjdin mukaan ahvenanmaalaiset tietävät hyvin, että myrskyn aikana on riski sille, että Ahvenanmaalla ei voidakaan pysähtyä. Osa matkustajista saattaa siis joutua jäämään laivaan ja menemään Ahvenanmaalle seuraavalla laivalla.

Kovassa merenkäynnissä laivat hidastavat

Kova aallokko voi aiheuttaa myös myöhästymisiä, sillä keinumista pyritään hillitsemään hidastamalla laivan vauhtia.

Myrskyyn varaudutaan laivoilla myös kiinnittämällä autot ja rekat entistäkin huolellisemmin. Lisäksi esimerkiksi ravintoloissa varmistetaan astioiden säilyminen ehjinä sekä kelmutetaan tax free -tuotteita kiinni hyllyihin.

Nöjd arvioi, että vastaavia syys- ja talvimyrskyjä on ollut useampia vuodessa.

– Laivan kapteenit varmaan vastaisivat, että tämä on normaali talvimyrsky. Matkustajille se toki tuntuu kovalta, mutta laivat on tehty kestämään, Nöjd toteaa.

Tallinnan-laivat ovat toistaiseksi kulkeneet normaalisti. Tallinnan ja Helsingin välisellä merialueella tuulen keskinopeus on ollut 17–18 metriä sekunnissa.

Juttua päivitetty 29.11. klo 21.25: Lisätty Meripelastuskeskuksen tiedot.