Trump peruu tapaamisen Putinin kanssa Ukrainan kriisin takia

Kremlin tiedottajan mukaan heillä ei ole virallista tietoa tapaamisen peruuntumisesta.

presidentit
Donald J. Trump
Donald Trump vastasi median kysymyksiin 29. marraskuuta.Shawn Thew / EPA

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kertoo Twitterissä, että hän peruu tapaamisen Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa Ukrainan kriisin vuoksi.

Trumpin mukaan kaikkien osapuolten kannalta on parasta perua Argentiinaan sovittu tapaaminen Putinin kanssa, koska Venäjä ei ole palauttanut Ukrainalle haltuunsa ottamia ukrainalaisia aluksia ja merimiehiä.

Presidenttien oli määrä tavata tänä viikonloppuna järjestettävässä G20-maiden kokouksessa Argentiinan pääkaupungissa Buenos Airesissa.

Trumpin mukaan hän odottaa tapaavansa Putinin huippukokouksessa sen jälkeen, kun Ukrainan tilanne ratkeaa.

Valkoisen talon tiedottajan mukaan Trump teki lopullisen päätöksen tapaamisen perumisesta Air Force One -lentokoneensa kyydissä.

Tiedottaja kertoo, että Trump teki päätöksen keskusteltuaan ulkoministeri Mike Pompeon, Valkoisen talon kansliapäällikkö John Kellyn ja turvallisuuspoliittisen neuvonantajan John Boltonin kanssa.

Kremlin tiedottajan Dmitri Peskovin mukaan Venäjällä ei ole virallista tietoa Trumpin päätöksestä perua tapaaminen Putinin kanssa. Peskovin mukaan he ovat nähneet ainoastaan Trumpin tviitit ja uutisraportit aiheesta.

Peskov kertoo, että presidentti Putin on parhaillaan matkalla Argentiinaan. Hänen mukaansa Putinilla on pari tuntia ylimääräistä aikaa hyödyllisille tapaamisille G20-kokouksessa, jos neuvottelut Trumpin kanssa todellakin peruuntuvat.

Venäjä otti sunnuntaina haltuunsa kolme ukrainalaista alusta ja niiden 24 miehistön jäsentä Kertšinsalmessa lähellä Krimin niemimaata.

Ukraina julisti Venäjää lähellä oleville alueilleen poikkeustilan.

Lue myös:

Kansainvälinen paine Venäjää kohtaan kasvaa: EU harkitsee uusia pakotteita

Krimiläinen oikeus jakoi tuomioita ukrainalaismerimiehille – Poroshenko varoitteli täysimittaisesta sodasta Venäjän kanssa

Konflikti Mustallamerellä syvenee – Ukraina vertasi Venäjän toimintaa Mainilan laukauksiin

Lähteet: AFP, AP, Reuters, Tass