Herätys: viisi kysymystä rikkaiden maiden kokouksesta, geenitesti kertoo lääkkeiden tehosta ja Patrik Laine yksin NHL:n maalipörssin kärkeen

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Mies kulkee kadulla, seinään on kirjoitettu vastalause G20- kokousta vastaan.
Juan Ignacio Roncoroni / EPA

G20-kokous alkaa Argentiinassa, luvassa kosolti valtiojohtajien tapaamisia

Buenos Airesiin saapuu vauraiden G20-maiden valtionpäämiehiä Trumpista Putiniin, Xi Jinpingistä Angela Merkeliin. Huippukokouksen tapaamiset ovat kiinnostavia, koska niissä käsitellään monia tämänhetkisiä talous- ja suurvaltapoliittisia ongelmia. Keräsimme viisi kiinnostavinta kysymystä kokouksen annista.

Osaavatko lääkärit hyödyntää geenitestien tuloksia lääkevalinnoissa?

Geenitestit voivat olla hyvä apu oikean lääkkeen löytämisessä. Niillä voidaan selvittää, miten hyvin tietyt lääkkeet tehoavat potilaaseen ja onko niillä sivuvaikutuksia. Yle tapasi Annen, joka on syönyt vuosia hänelle sopimattomia masennuslääkkeitä. Geenitestauksen jälkeenkin Annesta tuntui, että lääkärit eivät halunneet tai osanneet hyödyntää testituloksia.

Lääkkeitä
Yle

Siirtolaisten oloja kuvataan katastrofaalisiksi Yhdysvaltain rajalla Meksikossa

Yskä, flunssa ja muut hengitystieinfektiot leviävät jalkapallostadionille majoitettujen siirtolaisten keskuudessa. Torstaina kylmä sade kasteli stadionin ja kurjisti olosuhteita entisestään. Yli 6000 siirtolaista on pakkautunut tilaan, joka on mitoitettu noin 3500 ihmiselle.

Siirtolaiset rämpivät mutavellissä Tjuanaan pystytetyssä väliaikaissuojassa.
Siirtolaiset rämpivät mutavellissä Tjuanaan pystytetyssä väliaikaissuojassa.EPA

Patrik Laine teki uransa sadannen NHL-maalin

Winnipeg Jetsin Patrik Laine nousi NHL:n maalipörssin yksinäiseksi ykköseksi viime yönä, kun Chicago kaatui numeroin 6–5. Laine on tehnyt viimeisessä kuudessa ottelussa yhteensä 13 maalia. Hän on kaikkien aikojen neljänneksi nuorin sadan NHL-maalin rajapyykin saavuttanut pelaaja.

Patrik Laine
Gerry Thomas / NHLI via Getty Images

Sää jatkuu tuulisena

Sää jatkuu tuulisena ja monin paikoin myös sateisena. Pohjois-Lapissa lämpötila on pakkasella ja sateet tulevat lumena. Idässä sataa lunta, mutta paikoin voi tulla myös jäätävää sadetta tai tihkua ja maan länsiosassa tulee vesisateita. Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.

Perjantai-iltapäivän sää.
Yle Sää