Stadionille majoittuneiden siirtolaisten oloja kuvataan katastrofaalisiksi Meksikossa – infektiot leviävät täyteenpakatussa väliaikaissuojassa

Yskä, flunssa ja muut hengitystieinfektiot leviävät ääriään myöten täynnä olevalla stadionilla Tijuanassa lähellä Yhdysvaltain rajaa.

siirtolaisuus Yhdysvaltoihin
Siirtolaiset rämpivät mutavellissä Tjuanaan pystytetyssä väliaikaissuojassa.
Siirtolaiset rämpivät mutavellissä Tjuanaan pystytetyssä väliaikaissuojassa.EPA

Avustustyöntekijät ja humanitääriset järjestöt ovat huolissaan keskiamerikkalaisten siirtolaisten oloista Meksikon Tijuanassa, jossa tuhannet siirtolaiset on majoitettu täyteenpakatulle stadionille rakennettuun väliaikaissuojaan.

Yli 6000 siirtolaista on pakkautunut tilaan, joka on mitoitettu noin 3500 ihmiselle. Järjestöjen mukaan hygieniaolot ovat katastrofaaliset ja avustustyöntekijät pelkäävät tautien leviämistä. Jo nyt monet siirtolaiset kärsivät yskästä, flunssasta ja muista hengitystieinfektioista.

Torstaina kylmä sade kasteli Tijuanaa tehden surkeat olot vieläkin surkeimmiksi. Stadionalue muuttui mutavelliksi, jossa kylmissään olevat ihmiset tarpoivat.

Yli 6000 siirtolaista on pakkautunut tilaan, joka on mitoitettu noin 3500 ihmiselle.
Yli 6000 siirtolaista on pakkautunut tilaan, joka on mitoitettu noin 3500 ihmiselle.EPA

Siirtolaiset odottavat pääsevänsä rajalle pyytämään turvapaikkaa, mutta jonot rajanylityspaikoille ovat pahasti ruuhkautuneet. Yksi syy tähän on se, että Yhdysvaltain viranomaiset ovat rajoittaneet sitä, kuinka monta turvapaikanhakijaa jonoon pääsee. Tilanteeseen tuskastuneet siirtolaiset ovat järjestäneet mielenosoituksia ja uhanneet nälkälakolla.

YK:n lastenjärjestö Unicef on ilmoittanut huolensa yli tuhannen siirtolaislapsen puolesta, jotka odottavat kehnoissa väliaikaissuojissa pääsyä Tijuanasta pohjoiseen kohti Yhdysvaltain etelärajaa.

Unicefin mukaan lapset eivät saa välttämättömiä terveyspalveluita, ravintoa tai tarvittavaa psykososiaalista tukea. Järjestö oli pystyttänyt stadionille paikan lapsille, jossa näille oli varattu muun muassa värityskyniä- ja kirjoja. Paikkaa ei enää ole, sillä se tarvittiin stadionille saapuneiden uusien ihmisten käyttöön.

Meksikon kansallinen ihmisoikeuskomissio on vedonnut maan hallitukseen, jotta se ryhtyisi toimiin kestämättömän tilanteen parantamiseksi.

– Tilanne on sanoinkuvaamaton, kuvailee komission siirtolaisyksikön johtaja Edgar Corzo.

Corzon mukaan tilanahtaus uhkaa johtaa vaikeiden infektioiden leviämiseen. Hän kertoo, että muun muassa muutamia vesirokkotapauksia on jo ilmennyt.

Siirtolaiset yöpyvät Tijuanan stadionille pystytetyissä teltoissa.
Siirtolaiset yöpyvät Tijuanan stadionille pystytetyissä teltoissa.EPA

– Tapaukset on saatu hallintaan, mutta niissä piilee riski, sanoo Corzo.

Meksikon viranomaiset ovat ilmoittaneet avaavansa uuden, noin 3000 siirtolaiselle mitoitetun väliaikaissuojan. Huhujen mukaan suoja on määrä rakentaa kuitenkin kauas rajalta, jonne siirtolaiset ennen pitkää pyrkivät.

Väliaikaissuojassa vapaaehtoisena työskentelevä Miguel Angel Luna Biffano arvioikin, että monet siirtolaiset eivät halua tai uskalla siirtyä uuteen suojapaikkaan

– He eivät halua joutua eroon suuremmista ryhmistä ja raja sijaitsee täällä, Luna sanoo.

Lunan mukaan monet siirtolaiset pelkäävät joutuvansa petkutetuiksi ja karkotetuksi.

– He mieluummin kärsivät täällä.

Aiheesta lisää:

Meksiko ja Yhdysvallat kiistelevät kyynelkaasun käytöstä siirtolaisia vastaan – Trump puolusti kaasua "turvallisena"

Meksiko karkottaa satoja luvatta rajan yli pyrkineitä siirtolaisia – Yhdysvallat käytti kyynelkaasua siirtolaisia vastaan

Järjestäytynyt rikollisuus uhkaa siirtolaiskaravaania Meksikossa – paikallismediat kertovat lasten kaappauksista

Lähteet: AP