Veronmaksajain keskusliitto: Lisätulojen hankkiminen ei ole Suomessa verotuksellisesti kannustavaa

Veronmaksajat arvioi, että paremmin palkatun työn ja lisätulojen hankkiminen ei ole Suomessa verotuksellisesti kannustavaa, koska marginaaliverot ovat ankarat jo matalilla palkkatasoilla.

verotus
Sisäänkirjoitumissivu Verohallinnon OmaVero-sivulle kännykässä.
Vesa Moilanen / Lehtikuva

Pienituloisten verotus on Suomessa kevyempää kuin eurooppalaisissa vertailumaissa, kertoo Veronmaksajain Keskusliitto.

Liiton selvityksen mukaan suomalaisten verot kuitenkin kiristyvät nopeasti palkansaajan tulojen noustessa.

– Suomessa kuten muuallakin Euroopassa veropolitiikka on viime vuosina kääntynyt talouskasvua ja työllisyyttä tukevampaan suuntaan. Jyrkkä progressio ja korkeat marginaaliverot ovat kuitenkin sitkeä piirre Suomen palkkaverotuksessa, sanoo Veronmaksajien pääekonomisti Mikael Kirkko-Jaakkola.

Yle Radio 1:n Ykkösaamussa haastatellun Kirkko-Jaakkolan mukaan esimerkiksi Ruotsissa progressio alkaa kiristyä Suomea myöhemmin. Selvityksessä ilmeni, että Suomessa veroprosentti jyrkkenee hyvin nopeasti keskipalkkaisella jo pienemmällä tulotasolla.

Suomalaisten keskipalkka on noin 43 000 euroa, josta veroa maksetaan 2,1 prosenttiyksikköä enemmän kuin eurooppalaisissa vertailumaissa. Vertailun suurituloisinta, 140 000 euroa vuodessa ansaitsevaa palkansaajaa verotetaan Suomessa keskimäärin 6,9 prosenttiyksikköä vertailumaita ankarammin.

Veronmaksajat arvioi, että paremmin palkatun työn ja lisätulojen hankkiminen ei ole Suomessa verotuksellisesti kannustavaa, koska marginaaliverot ovat ankarat jo matalilla palkkatasoilla. Marginaalivero tarkoittaa sitä veroa, joka menee hankitusta lisätulosta.

Kirkko-Jaakkola kuitenkin huomioi, että matalimmalla tulotasolla Suomen palkkaverotus on tällä hetkellä varsin kilpailukykyistä.

– Keskimääräinen eurooppalaisten vertailumaiden taso jopa alittuu hieman.

Verotus jatkanut keventymistä

Veronmaksajien mukaan Suomessa kevennettiin palkkaverotusta viime vuonna ensimmäistä kertaa kaikilla tulotasoilla sitten vuoden 2009. Lisäksi kilpailukykysopimus kevensi työnantajamaksuja. Tänä vuonna työn verotus on jatkanut kevenemistä, kun työnantajamaksut ovat alentuneet edelleen. Suomea korkeamman veroasteen maita ovat Euroopassa muun muassa Belgia ja Saksa.

Kirkko-Jaakkola kuitenkin muistuttaa, että Belgiassa ja Saksassa progressio ei kuitenkaan ole kovin jyrkkä, vaikka palkkaverotus näissä maissa on melkein kireimmästä päästä kaikilla tulotasoilla.

Verotus riippuu tulotason lisäksi muun muassa siitä, onko veronmaksajalla perhettä vai ei.

Muokattu 30.11 klo 8.52: Lisätty Kirkko-Jaakkolan sitaatteja Yle Radio 1:n Ykkösaamun haastattelusta.