1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Helsinki Garden

YIT nappasi jättihankkeidensa jatkoksi Helsinki Gardenin – areenan taustavoimat lupaavat elämyskokonaisuuden tuovan Helsinkiin lähes 1000 uutta työpaikkaa

Vuosien suunnittelun jälkeen Helsinki Garden etenee seuraavaksi Helsingin kaupungin päätöksentekoon.

Helsinki Garden
Helsinki Gardenin pohjoinen sisäänkäynti.
Helsinki Gardenin pohjoinen sisäänkäynti.Projekti GH Oy

Töölöön suunnitellun massiivisen Helsinki Garden -elämysareenan rakentajaksi on valittu rakennusyhtiö YIT. Kymmenen vuotta kestäneen suunnittelun jälkeen hanke etenee seuraavaksi kaupunkiympäristölautakuntaan, josta se siirtyy edelleen kaupunginvaltuuston ja kaupunginhallituksen käsittelyyn.

– Garden Helsinki toteuttaa erinomaisesti visiotamme enemmän elämää kestävissä kaupungeissa. Se yhdistää tiivistyvässä urbaanissa ympäristössä useita erilaisia ja vetovoimaisia toimintoja vilkkaiden joukkoliikenneyhteyksien ääressä, sanoo YIT:n kaupunkikehityksestä vastaava johtaja Juha Kostiainen tiedotteessa.

YIT rakentaa Helsingissä parhaillaan myös Pasilaan nousevaa Triplaa ja siihen liittyviä tornitaloja.

– Tämä on Triplan tavoin kompleksinen ja haastava projekti. Helsinki Gardenia rakennetaan jo olemassa olevassa kaupunkiympäristössä, jossa esimerkiksi liikenteen pitää joka päivä sujua, sanoo Kostiainen.

Harrastuspaikkoja kymmenille urheilulajeille

Tapahtuma-areenan lisäksi Helsinki Gardeniin on tulossa myös muun muassa hotelli, kuntoilukeskus ja ruokakauppa. Kokonaisuus on tarkoitus toteuttaa kokonaan yksityisellä rahoituksella ja se toimisi myös jääkiekkojoukkue Helsingin IFK:n uutena kotihallina.

Koripallojoukkue Helsinki Seagulls saa puolestaan kodin perinteisestä Nordiksen jäähallista, joka liitetään osaksi kokonaisuutta.

– Meidän nykyinen kotihalli eli Töölön kisahalli on rakennettu jo vuonna 1952 ja se asettaa väistämättä tiettyjä rajoituksia. Mielellään siellä kyllä pelataan, mutta nyt on uudistuksen aika ja odotetaan innolla uusia tiloja, sanoo Seagullsin toimitusjohtaja Sauli Silvonen.

Projekti GH:n hallituksen puheenjohtaja Timo Everin mukaan Gardeniin kaavaillaan yhteensä harrastus- ja kilpapaikkoja noin kolmellekymmenelle urheilulajille.

Elämyskeskuksen on määrä nousta Helsingin Töölöön Nordenskiöldinkadulle. Iso osa tiloista rakennetaan kuitenkin maan alle, ja maan päällä nähdään pääasiassa toimi- ja majoitustiloja sekä asuntoja.

Hankkeen taustavoimat arvelevat Helsinki Gardenin työllistävän rakennusvaiheessa noin 3 500 henkilöä ja luovan Helsinkiin pysyvästi liki tuhat työpaikkaa.

Uusi areena tulee mukauttaa Töölön maisemaan

Helsinki Gardenista järjestetyn arkkitehtikilpailun voittajaksi valittiin viime vuonna helsinkiläisen arkkitehtuuritoimisto B&M:n ehdokastyö nimeltä Skrinnari (siirryt toiseen palveluun). Sama toimisto on suunnitellut myös muun muassa Helsingin Jätkäsaaren Bunkkerin.

B&M Oy liittyi osaksi Garden Helsinki -hankkeen suunnittelutiimiä, johon kuuluu myös PES-Arkkitehdit. Suunnittelusta vastaavat toimistoissa PES Architectsin Tuomas Silvennoinen ja Arkkitehtuuritoimisto B&M:n Tuomas Seppänen.

Helsinki Garden
Projekti GH Oy

Uuden rakennuksen tai rakennusten mittakaava ja korkeus pitää toteuttaa siten, että se sopii luontevasti Töölön nykyiseen maisemaan ja siellä jo olevien rakennusten korkeuteen.

Uusi areena ei muun muassa saa heikentää Olympiastadionin ja tornin hallitsevaa asemaa Helsingin maisemassa.

Helsinki Garden on toiminut mallina myös useille muille parhaillaan käynnissä oleville areenahankkeille Suomessa.

Helsinki Gardenin suunnittelu alkoi jo vuonna 2008

Mittavan elämysareenan suunnittelu Töölöön alkoi jo vuonna 2008, kun HIFK:n nykyinen jäähalli alkoi käydä liian pieneksi.

Nordenskiöldin­kadulla sijaitseva Helsingin jäähalli on rakennettu jo 60-luvun puolivälissä, ja vuosien varrella hallista on korjattu niin katto, jäähdytysputket, seinät kuin katsomotkin.

Suunnitelmat uudesta mittavasta elämyskeskuksesta otettiin Helsingissä kuitenkin vastaan ristiriitaisin tuntein ja kesti vuosia ennen kuin Helsinki Garden sai jalansijaa kaupungilta. Esimerkiksi uuden areenan paikka on vuosien varrella vaihtunut Mäntymäen kentältä Nordenskiöldinkadulle.

Hanke on herättänyt huolta myös jalkapalloseura HJK:ssa, jonka juniorit joutuisivat väistymään Töölön harjoituskentiltä Gardenin rakennustöiden ajaksi.

30.11.2018 klo 11:43 lisätty kommentit Timo Everiltä, Sauli Silvoselta ja Juha Kostiaiselta.

Lue seuraavaksi