Pienteurastamo on laajentanut toimintaansa – ylämaankarjan toivotaan helpottavan kausivaihteluita

Teurasporojen määrä on pienentynyt, joten osuuskuntateurastamo on etsinyt uutta jalostettavaa.

Teurastus ja lihan säilyvyyskäsittely
Esko Tavia teurastaa lammasta
Kati Siponmaa / Yle

Kuivaniemellä toimiva teurastamo on laajentanut toimintaansa. Poroja ei saatu teuraaksi riittävästi, joten teurastamo alkoi vastaanottaa karitsoita neljä vuotta sitten. Tänä syksynä käsiteltäväksi on saatu ensimmäistä kertaa naudanruhoja, jotka ovat peräisin simolaiselta lihakarjatilalta.

– Ylämaankarjaa on alkanut tulla meille nyt uutena. Ne teurastetaan muualla ja ruhot tulevat meidän laitokseen, jossa ne jalostetaan tuotteiksi omistajan toiveiden mukaisesti, kertoo Kuivaniemen Tilalihan vastaava Ismo Takalo.

Teurastamossa käsitellään vuosittain 200 poroa, ja karitsaa lähes sama määrä. Teurasporot tulevat Oijärven paliskunnasta, mutta karitsat kuljetetaan teuraaksi Meri-Lapista ja Oulun seudulta.

– Karitsoilla on paikattu tyhjää aikaa keväisin ja syksyisin, kun porosesonki keskittyy syksyyn. Etenkin Oulun seudulla toimiville lampureille on ollut yllätys, että eläimiä ei tarvitse viedä enää teuraaksi Rovaniemelle asti, sanoo Ismo Takalo.

Teurasporojen määrä on vuosien saatossa pienentynyt, koska paliskunnassa on vähemmän poroja kuin teurastamon perustamisen aikaan. Myös kilpailu on kiristynyt, sillä Rovaniemelle perustettiin pari vuotta sitten tuottajien omistama pienteurastamo ja Tervolaan lihankäsittelylaitos.

Sisään otetaan myös hirveä ja villisikaa

Osuuskunnalla on lupa teurastaa vain poroa ja karitsaa, joten muut eläimet tulevat leikattavaksi ruhoina. Tilalihan vastaavan Ismo Takalon mukaan toiveissa on, että jos lihakarjaa saadaan käsiteltäväksi enemmän, voitaisiin jatkossa myös naudat teurastaa omissa tiloissa.

– Uskomme, että lihakarjan määrä kasvaa. Lisäksi meille tulee jalostettavaksi jonkin verran hirvenlihaa ja villisikaa, sanoo Takalo.

Kuivaniemen Tilaliha on poromiesten 20 vuotta sitten perustama osuuskunta. Tällä hetkellä osuuskunnassa on puolenkymmentä osakasta. Se järjestää viikonvaihteessa juhlamyyjäiset merkkivuoden kunniaksi.