Tulevaisuudessa satelliitit voivat varoittaa afrikkalaisia maanviljelijöitä tuholaisista – jo viikkoa etukäteen

Tuholaisten liikkeitä pystytään ennustamaan seuraamalla lämpötilojen kehittymistä.

maaseutuelinkeinot
Armeijamadon tuhoamaa maissia Zimbabwen Bulawayossa.
Armeijamadon tuhoamaa maissia Zimbabwen Bulawayossa.Aaron Ufumeli / EPA

Viljelyskasveihin iskeviä tuholaisia ja tauteja voidaan estää torjunta-aineilla. Mutta mitä ainetta käyttää, milloin ja kuinka paljon?

Afrikassa näihin kysymyksiin voidaan pian saada vastaus taivaalta. Britannialaiset tutkijat kehittävät parhaillaan satelliitteihin perustuvaa tietojärjestelmää, joka voisi tulevaisuudessa varoittaa maanviljelijöitä satoa lähestyvästä kadosta.

Britannian kehitysministeriön tieteellisen johtajan Charlotte Wattsin mukaan tavoite on, että peltoja kohti liikkuvasta tuholaisepidemiasta voitaisiin antaa varoitus yli viikko etukäteen. Tässä ajassa maanviljelijät ehtisivät käyttää torjunta-aineita ja muita keinoja nykyistä tehokkaammin.

Satelliitit keräävät tarkkoja tietoja maaperän lämpötilasta, joka on yksi tärkeimmistä tuholais- ja tautiepidemioihin vaikuttavista tekijöistä. Kun tiedot maaperän lämmöstä yhdistetään perinteisiin sääennusteisiin ja tietokonemalleihin, voidaan tulevaisuudessa saada tarkka kuva siitä, milloin ja missä sato on vaarassa tuhoutua.

Tämänkaltaiset tiedot ovat maanviljelijöille kullanarvoisia.

– Maanviljelijöiden selviytyminen on täysin kiinni viljasta ja hyvän sadon ennustettavuudesta, Watts luonnehtii BBC:n haastattelussa (siirryt toiseen palveluun).

Ennustaminen on helpottunut

Nyt kehitettävä satelliittipohjainen varoitusjärjestelmä ei ole ensimmäinen kerta, kun uutta teknologiaa on hyödynnetty tuholaisten torjunnassa Afrikassa. Jo tällä hetkellä maanviljelijät voivat saada matkapuhelimeensa automaattisen varoituksen, kun tuholaisriski on kasvussa.

Nykyinen järjestelmä ei kuitenkaan hyödynnä satelliittien mittaustuloksia vaan ennustukset perustuvat ilman lämpötilanmittauksiin ja sääennustuksiin. Palvelu kulkee nimellä Prise (Pest Risk Information Service), ja se on tällä hetkellä käytössä Keniassa, Ghanassa ja Sambiassa. Palvelu aiotaan laajentaa myös muualle Afrikkaan.

maanviljelijä satonsa keskellä
Työntekijä tarkistaa tupakkasatoa Zimbabwessa. Maa on Afrikan suurin tupakanlehtien tuottaja.Aaron Ufumeli / EPA

Soveltavan ekologian professori Jarmo Holopainen Itä-Suomen yliopistosta sanoo, että tuholaisten määrä on ennustettavissa verrattain hyvin myös perinteisillä menetelmillä, mikäli tietoa vain kerätään kattavasti.

Professorin mukaan esimerkiksi heinäsirkkaparvet eivät enää aiheuta yhtä usein laajoja tuhoja viljelyksille kuin takavuosina.

– Kun tiedetään esimerkiksi lämpötila, kosteus ja aikaisempi kehityshistoria, pystytään tuottamaan aika tarkkoja ennustekarttoja. Myös pyydyksiin saadut näytteet ohjaavat tuholaisennusteita. Toki satelliitit helpottavat tiedonkeruuta harvaan asutetuilla seuduilla, Holopainen kertoo.

Kasvitohtorit auttavat

Tieto lähestyvistä tuholaisista tai taudeista saavuttaa nyt afrikkalaiset maanviljelijät nopeammin kuin ennen, mutta varoitukset eivät yksin riitä suojelemaan jokaista satoa. Teknisestä kehityksestä huolimatta kaikkia epidemioita ei pystytä mitenkään ennakoimaan ja estämään.

Kun taudit tai tuholaiset pääsevät sadon kimppuun, on tärkeää tunnistaa nopeasti, mikä laji viljelyskasveja nakertaa ja mikä konsti sen hävittämiseksi toimii. Tähän tarkoitukseen Afrikassa käytetään kansainvälisen hyväntekeväisyysjärjestön kouluttamia "kasvitohtoreita", paikallisia ihmisiä, jotka osaavat tunnistaa yleisimmät viljasadon vitsaukset.

Nämä asiantuntijat käyttävät verkkosovellusta tuholaisten tunnistamiseen ja oikeiden torjunta-aineiden määräämiseen. CABI-järjestön rahoittama hanke on osoittautunut menestykseksi auttaen yli 18:aa miljoonaa maanviljelijää ympäri maapallon.

Kenialainen maanviljelijä Walter Wafula kertoo BBC:lle, että palvelun käyttäminen on muuttanut hänen perheensä elämän.

– Koska maatilani tarjoaa enemmän tuloja, lapseni voivat nyt mennä parempaan kouluun. Elämä kotona on parantunut, koska pystyn tyydyttämään perheeni perustarpeet, Wafula sanoo.

Lue lisää:

BBC: Satellites warn African farmers of pest infestations (siirryt toiseen palveluun)

YK-raportti ja tutkimus yhtä mieltä: Torjunta-aineiden vähentäminen jopa kasvattaisi peltojen satoa