Ammattiopisto Esedussa opiskelee aiempaa vähemmän kokkeja – koko maata vaivaa kokkipula

Kokkiopiskelijoiden vähenemiseen vaikuttanevat ikäluokkien pieneneminen ja alan alhainen palkkaus.

Lyhyet
Juuresta kuoritaan.
Petri Aaltonen / Yle

Kokkiopiskelijoita on Etelä-Savon ammattiopistossa Esedussa vähemmän kuin muutamia vuosia sitten.

Yhteishaussa valitaan opiskelijoita yhteen 25 opiskelijan ryhmään, kun aiemmin ryhmiä oli kaksi. Lisäksi Esedussa on kokkiopiskelijoiden ryhmä, johon otetaan opiskelijoita jatkuvalla haulla.

– Tilanne koko ajan ollut aika paljon heikompi kuin vuosia sitten, Esedun palvelualojen koulutuspäällikkö Sari Paasonen sanoo.

Hänen mukaansa yhtenä syynä opiskelijoiden vähenemiseen on ikäluokkien pieneneminen. Muita syitä voivat olla pieni palkka, työn painottuminen iltoihin ja viikonloppuihin sekä työn kausiluonteisuus.

Kokin työstä saattaa olla vääristyneitä mielikuvia, joissa työ on tehdä näyttäviä à la carte -annoksia. Todellisuudessa opintojen aluksi opiskellaan muun muassa astioiden huoltoa, työtilan siivousta sekä annos- ja lounasruokien valmistusta. À la carte -annoksia valmistetaan vasta valinnaisissa opinnoissa.

– Perustutkinnon kautta tie vasta alkaa omaan ammatillisuuteen, Paasonen sanoo.

Esedussa on tuntuma, että kaikki työkykyiset vastavalmistuneet kokit työllistyvät halutessaan opintojen jälkeen oman alan töihin.

Yle uutisoi tänään, kuinka koko Suomea vaivaa kokkipula.

Ongelma on tunnistettu jo pidempään kasvukeskuksissa, kuten Helsingissä ja Tampereella, sekä matkailusesongin aikaan Lapissa. Nyt pula kokeista on levinnyt koko maahan, kertoo matkailu- ja ravitsemuspalveluiden edunvalvojan MaRa:n toimitusjohtaja Timo Lappi.

Aiheesta lisää:

Kokeista on huutava pula kaikkialla Suomessa – osa-aikatyö pienellä palkalla on kaukana Master Chef -unelmasta