Tuhkarokolle altistuneita on Pohjanmaalla jo 300, ja heitä tavoitellaan – kotieristys on ainoa vaihtoehto, jos taudilta ei suostu suojautumaan vieläkään

Päivystyksessä olleet on jo saatu kiinni, sen sijaan rukoushuoneella kävijöille soitellaan kiivaasti.

tuhkarokko
Risöhällin rukoushuone.
Suurin osa altistuneista osallistui seurakunnan tilaisuuksiin Risöhällin rukoushuoneella Luodossa.Kalle Niskala / Yle

Tuhkarokolle altistuneiden etsintä ja rokottaminen jatkuu Pohjanmaalla. Rokottamaton esikoululainen on sairastunut tuhkarokkoon Luodossa. Altistuneita on arviolta 300. Viranomaiset yrittävät tavoittaa heitä.

Uusia tartuntatapauksia ei perjantaina aamupäivällä ollut tullut tietoon. Tuhkarokon itämisaika on pitkä, jopa kolme viikkoa altistuksesta, joten uusia sairastapauksia voi alkaa näkyä ensi viikolla, sanoo Pietarsaaren johtava lääkäri Pia-Maria Sjöström.

Lapsi on ollut tartuttavuusaikana päivystyksessä Kokkolassa sekä päiväkodissaan ja rukoushuoneella tilaisuudessa, jossa oli yli sata henkeä.

Päivystyksessä samaan aikaan olleisiin on jo oltu yhteydessä. Rukoushuoneella olleista vasta muutama kymmentä on ottanut yhteyttä. Loput yritetään tavoittaa perjantain aikana, sillä heidän suojaamisellaan alka olla kiire. Suurin osa heistä on silti ilmeisesti rokotettu.

Samalla kartoitetaan Luodon kunnan lasten rokotussuojaa. Heille tarjotaan nyt samassa yhteydessä mahdollisuus ottaa rokote.

Sjöströmin mukaan taudilta voi välttyä, jos ottaa rokotteen kolmen vuorokauden sisällä tai vasta-aineet viikon sisällä altistumisesta.

Rokotepakkoa ei ole

Sairastuneen lapsen perhe ja lähipiiri ovat ottaneet rokotteet. Ensi viikolla selvinnee, ovatko lapsen sisarukset saaneet tartunnan.

Päiväkodissa ja esikoulussa on noin kymmenen rokottamatonta. Heidät on saatu kiinni ja heille on annettu suojalääkettä.

Osa vanhemmista on tiettävästi kieltäytynyt rokotteesta yhä.

– Ja näin tulee varmasti olemaankin. Jos ei ole ennenkään ottanut, siihen on ollut jokin syy, sanoo Pietarsaaren johtava lääkäri Pia-Maria Sjöström.

Sairaanhoitaja antaa MPR-rokotuksen reiteen vuoden ikäiselle vauvalle.
David Gee / AOP

Hän sanoo, ettei Suomessa ole rokotepakkoa, vaikka epidemia uhkaisi. Tuhkarokko on kuitenkin tartuntatautilain mukaan yleisvaarallinen sairaus. Jos on altistunut sille eikä ota rokotetta tai immunoglobuliinia, lääkäri määrää kotieristykseen kahdeksi viikoksi siitä, kun tartuntaa levittävä on saanut oireita.

Niille joilla rokotukset ovat ottamatta, mutta jotka eivät ole altistuneet tuhkarokolle, järjestetään Kolpissa (siirryt toiseen palveluun) ylimääräisiä rokotustilaisuuksia. Perjantaihin puoleenpäivään mennessä jo 50 ei altistunutta oli käynyt ottamassa rokotteen.

Poikkeuksellisen tarttuva sairaus

Sjöström näkee tilanteessa paikallisen epidemian riskin. Se voi uhata alueita, joilla on alhainen rokotuskattavuus. Hän ei kuitenkaan usko, että tuhkarokkoepidemia ulottuisi koko maahan.

Samoin arvioi THL, sillä rokotekattavuus tuhkarokkoa vastaan Suomessa on todella hyvä. Luodossa tilanne on toinen: siellä vain 75 prosenttia on rokotettu tuhkarokkoa vastaan.

Toisaalta rokotuskattavuus kertoo vain sinä vuonna syntyneiden lasten rokotuskattavuuden. Valtaosa vanhemmasta väestöstä on vielä sairastetun taudin suojassa.

– Ennen 1970-lukua syntyneet ovat tuhkarokon todennäköisesti sairastaneet, Kontio sanoo.

Tuhkarokko on poikkeuksellisen tarttuva sairaus. Se tarttuu muun muassa huoneilman välityksellä ja tartuntaan voi riittää samassa tilassa oleskelu.

Ensioireita ovat korkea kuume, silmätulehdus ja hengitystieoireet. Ihottuma alkaa 3-5 vuorokauden kuluttua ja kestää runsaan viikon. Tartunnasta ensioireiden alkuun kestää yleensä yhdeksästä yhteentoista vuorokautta.

Lue myös:

Mitä tuhkarokosta pitää tietää? 10 vastausta herkästi tarttuvasta infektiosta