Messias-oratorion Halleluja kajauttaa joulun käyntiin Jyväskylässä

Händelin klassikkoteos on kuoron voimannäyte, joka koettelee erityisesti sopraanoja.

Jyväskylä
Jyväskylän seurakunnan Kamarikuoro Valo harjoittelee Messias oratoriota Taulumäen kirkossa.
Jyväskylän seurakunnan Kamarikuoro Valo harjoittelee Messias -oratoriota Taulumäen kirkossa.Tenho Tornberg / YLE

Kun kolmiosaisen Händelin Messias -oratorion toinen osa on päättymässä, kirkon jokainen soppi kaikuu Hallelujaa. Vuonna 1741 sävelletyn teoksen tunnetuin kappale on taidemusiikin historian ikonisimpia sävellyksiä.

Messias -oratorio esitetään tänä vuonna Jyväskylässä 12 vuoden jälkeen. Ainoa esitys on Taulumäen kirkossa ensimmäisenä adventtina, eli 2.12.

Vaikka teos sävellettiin alun perin esitettäväksi pääsiäisenä, se on nykyään vakiinnuttanut asemansa erityisesti adventin ajan esityksenä.

Teos on seurakunnalle ja kuorolle iloinen haaste

Tällä kertaa Messias -oratorio esitetään kokonaan Jyväskylän seurakunnan omana tuotantona. Se on seurakunnalle suuri ponnistus.

– Tämä on ehkä ensimmäinen tällainen iso taloudellinen ja myös musiikillinen haaste, joka toteutetaan ihan täysin omin voimin, kertoo Taulumäen kirkon kanttori Jukka Hassinen.

Teoksen vahva kertoja on kuoro, tässä esityksessä Jyväskylän seurakunnan Kamarikuoro Valo. Kuorolle teos on haastava, mutta riemukas esitettävä.

- Bachiin ja muihin verrattuna se on nimenomaan iloinen, duurivoittoinen ja ilakoiva. Se positiivisuus on suurin ero muihin, arvioi Kamarikuoro Valon johtaja, kanttori Pertti Tahkola

Haastetta Messias -oratoriossa kuitenkin riittää, erityisesti korkeiden äänien laulajille.

- Herra Händel on kirjoittanut sopraanoille sellaisia pitkiä ja korkeita säveliä ja toisaalta myös paljon nopeita kuvioita, pohtii tehtävänsä haasteita Kamarikuoro Valossa laulava sopraano Saila Aarnio.

Teoksen orkesterina kuullaan Oulun Kamariorkesteria, jonka kapellimestarina toimii Olli Heikkilä.