Sotkamolaisyritys voitti kiistan thaipoimijoiden kanssa – hovioikeuden mukaan marjat sai ostaa vaihtelevalla hinnalla

Jutussa oli kyse vuonna 2013 poimituista mustikoista ja puolukoista.

marjanpoiminta
Marjoja kädessä.
Toni Pitkänen / Yle

Rovaniemen hovioikeus on ratkaissut thaimaalaisten marjanpoimijoiden ja marjanpoimintayrityksen välisen riidan yrityksen eduksi.

Hovioikeus piti voimassa Kainuun käräjäoikeuden tuomion, joka hylkäsi 50 thaimaalaisen marjanpoimijan kanteet sotkamolaista Ber-Ex -yhtiötä vastaan.

Jutussa oli kyse vuonna 2013 poimituista mustikoista ja puolukoista, poimijat olivat tyytymättömiä heille marjoista maksettuun kauppahintaan.

Hovioikeuden mukaan kiistassa oli kyse siitä, oliko poimitut mustikat ja puolukat sovitut ostettavan kiinteällä kilohinnalla vai kysynnän ja tarjonnan mukaisesti vaihtelevalla markkinahinnalla. Hovioikeuden ratkaisun mukaan toteen jäi näyttämättä se, että poimijat ja yhtiö olisivat sopineet kiinteästä marjojen kauppahinnasta.

Sen sijaan asiassa katsottiin näytetyksi, että mustikan ja puolukan kauppahinnaksi oli sovittu markkinahinta, kuten yhtiö oli asian tulkinnut. Hovioikeuden mukaan kauppahintaa koskeva ehto ei ollut poimijoiden kannalta epäselvä, yllättävä tai ankara.

Hovioikeus velvoitti marjanpoimijat korvaamaan yhtiölle sen oikeudenkäyntikulut hovioikeudessa. Nämä oikeudenkäyntikulut jäävät Suomen valtion vahingoksi.