Drone lentää metsään ja mittaa hetkessä sen jokaisen puun – havaitsee nopeasti myös tuholaiset

Kevyesti liikkuvat dronet eli kevyet kopterit ovat vauhdilla tulossa metsäammattilaisten työkaluksi. Metsänomistaja näkee virtuaalikuvassa senkin, miten hakkuu muuttaa maisemaa.

ilmakuvauskamerat
Drone lentämässä.
Drone lentämässä.AOP

NaantaliTarkasti ja ketterästi kuvaava drone on helpottamassa metsänhoitoa ja inventointia. Se mittaa hetkessä jokaisen puun pituutta ja paksuutta myöten. Tarkkuuden parantumisen lisäksi dronen käytön uskotaan laskevan inventoinnin kustannuksia.

Tänä vuonna Metsä Group tekee pilottiyritysten kanssa drone-metsäsuunnitelmia Suomessa 4 000 hehtaarin alalle. Ensimmäiset valmistuvat joulun tienoilla.

– Drone-inventointi on yleisessä käytössä ehkä jo ensi vuonna, arvioi jäsenpalvelujohtaja Juha Jumppanen Metsä Groupista.

Metsä Groupin jäsenpalvelujohtaja Juha Jumppanen esittelee dronen tekemiä puustomittauksia.
Metsä Groupin jäsenpalvelujohtaja Juha Jumppanen esittelee dronen tekemiä puustomittauksia.Lassi Lähteenäki / Yle

Digitalisoituva metsänhoito on tuomassa metsänomistajalle uuden palvelun, virtuaalisen metsän. Innovaatio näyttää metsän nykytilan sekä visuaalisen näkymän hakkuun jälkeen. Nähtävillä on myös taimikko kasvun jälkeen.

Virtuaalinen metsä myös laskee, kuinka paljon metsän käsittely omistajalleen tuottaa. Juha Jumppasen mukaan tämä on erityisen hyvä palvelu esimerkiksi niille, joille omistusmetsä ei ole tuttu ja sijaitsee kaukana kotoa.

Drone haistaa tuholaiset

Dronea voidaan käyttää myös hyperspektrikuvantamiseen. Tällä menetelmällä voidaan esimerkiksi havaita metsien tuholaisia. VTT:n verkkosivuilla kerrotaan, että hyperspektrikuvaus on äärimmäisen tarkka menetelmä, jolla voidaan havaita ja erotella eri materiaalit niiden kemiallisten ainesosien erilaisten valon heijastusominaisuuksien perusteella (siirryt toiseen palveluun).

Suomessa on testattu esimerkiksi kuusenkaarnakuoriaisen esiintyvyyttä havupuissa. Hyperspektritekniikalla voidaan havaita kuusenkaarnakuoriaiset ennen kuin ihmissilmä ne havaitsee. Havupuuhun kiipeävä kuusenkaarnakuoriainen on huomaamaton, mutta se muuttaa puun virtauksia ja juuri sen uusi tekniikka havaitsee.

Kuolleita ja eläviä kaarnakuoriaisia.YLE / Tanja Männistö

Nopeus on valttia, sillä kuusenkaarnakuoriainen tuhoaa tukkipuun varsin nopeasti kuitupuuksi tai polttopuuksi. Kuusenkaarnakuoriainen on Suomessa vielä harvinainen, mutta ilmaston lämpeneminen tuo Suomeen uusia eläinlajeja ja Suomen metsät voivat muuttua myös kuusenkaarnakuoriaiselle soveltuvammaksi mellastuskentäksi.

Drone palvelee miljardibisnestä

Digitalisaation saapuminen metsään tulee tarpeeseen, sillä inventoitavaa Suomen metsissä riittää. Suomessa on noin 700 000 metsänomistajaa ja yksityismetsien metsäomaisuuden arvo on yli 40 miljardia euroa.

Yksityismetsät tuottavat metsänomistajille 1,7 miljardia euroa vuosittain. Paremmalla metsänhoidolla yksityismetsien liiketulosta voidaan Metsä Groupin jäsenpalvelujohtajan Juha Jumppasen mukaan nostaa jopa 50 prosenttia. Näissä talkoissa drone on hyvä apulainen.

Juttua editoitu kello 16.24: tarkennettu kaarnakuoriainen kuusenkaarnakuoriaiseksi.