Kuopion pommimiehelle vankeutta: riehui keskustassa pommi repussa kahteen eri otteeseen

Kummallakin kerralla poliisi otti miehen kiinni muista syistä ja löysi räjähteet tutkiessaan miehen reppua.

rikokset
Kuopion poliisi- ja oikeustalo.
Toni Pitkänen / Yle

Omatekoisia pommeja Kuopion keskustassa kuljetellut mies on tuomittu ehdottomaan vankeusrangaistukseen. Pohjois-Savon käräjäoikeus antoi tuomion tänään perjantaina.

Mies tuomittiin räjähderikoksesta, törkeän pahoinpitelyn yrityksestä sekä neljästä muusta rikoksesta vuoden ja neljän kuukauden vankeusrangaistukseen. Tuomioon vaikutti miehen aikaisempi rikollisuus. Hän teki rikokset ollessaan ehdonalaisessa.

Mies jäi kiinni kahteen eri otteeseen, kun hän oli kuljettanut toimivia, tuhovoimaisia räjähteitä repussaan. Kummallakin kerralla poliisi otti hänet kiinni muusta syystä ja löysi pommit tutkiessaan miehen. Toisella kerralla omatekoisia räjähteitä oli kaksi, toisella yksi.

Mies jäi pommeineen kiinni ensimmäisen kerran toukokuussa, kun hän yritti mennä kirveen ja puukon kanssa tuntemattoman ihmisen asuntoon Kuopion Haapaniemenkadulla. Poliisit ottivat miehen kiinni ja löysivät hänen repustaan räjähteen.

Vapaalle päästyään jatkoi samalla mallilla

Kesäisen välikohtauksen jälkeen mies vangittiin, mutta hänet vapautettiin myöhemmin. Pian sen jälkeen hän joutui jälleen tekemisiin poliisin kanssa häiriökäyttäytymisen vuoksi. Tällä kertaa repusta löytyi kaksi räjähdettä.

Kummallakin kerralla mies oli liikkunut räjähteet repussaan Kuopion keskustassa. Kun viranomaiset myöhemmin tuhosivat pommit, ne aiheuttivat ison räjähdyksen. Käräjäoikeuden mukaan toukokuussa löydetty räjähde oli sellainen, että vaara-alueena oli pidettävä 70–90 metriä. Elokuiset pommit eivät olleet yhtä voimakkaita.

Kun poliisi kuulusteli miestä kesällä pommilöydön jälkeen, tämä kertoi rakentaneensa räjähteen mielenkiinnosta. Hän kertoi myös aikoneensa räjäyttää sen "tulevana yönä tai jo edellisenä" jossakin turvallisessa paikassa.

Tuomion törkeän pahoinpitelyn yrityksestä mies sai toukokuussa sattuneesta tapauksesta, jossa hän yritti lyödä tuntematonta miestä veitsellä kerrostalon rappukäytävässä. Uhri oli kuitenkin onnistunut tönäisemään veitsimiestä ja vetämään oven kiinni perässään.

Syyttäjä vaati miehelle vähintään vuoden ja kymmenen kuukauden rangaistusta. Syyttäjä kertoi Ylelle aiemmin, että pommien kanniskeluun saattoi vaikuttaa päihteiden sekakäyttö.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.