Sokeus ei ole estänyt 90-vuotiasta Howard Smithiä tekemästä taidetta – nyt kukkakuoseista tunnettu mies haluaa kiittää yleisöään: "Minulla on ollut hulvattoman hauskaa"

Fiskarsissa esillä oleva näyttely saattaa jäädä pitkän uran tehneen Howard Smithin viimeiseksi.

taide
Howard Smith.
Taiteilija Howard Smith saapui Suomeen vuonna 1962 – ja jäi sille tielle.Paula Tiainen / Yle

– Nukutko sinä Howard?

Kuvanveistäjä Martti Aihan ystävälleen Howard Smithille esittämä kysymys on täysin aiheellinen.

Jo 90 vuoden ikään ehtinyt Smith istuu seuraavana päivänä avautuvassa taidenäyttelyssään silmät kiinni, pää painuksissa.

– Ei ole kaukana, Smith vastaa Aihalle.

Näyttelyn viimeistelytöiden seassa nuokkuvaa Smithiä ei melkein tohdi rasittaa, mutta uteliaisuus vie voiton. Sokeutuneisiin silmiin syttyy kuin syttyykin kirkas loiste ja suu venyy leveään hymyyn, kun Smith pääsee puhumaan taiteestaan.

– Minulla on aina ollut kova tarve tehdä, etsiä uusia muotoja ja materiaaleja.

"Howardin kankaat vietiin käsistä"

New Jerseyssä syntynyt Howard Smith saapui kansainväliseen opiskelijatapaamiseen Suomeen vuonna 1962 ja jäi sille tielle.

– Tapasin heti paljon kaltaisiani ihmisiä. Olimme kaikki kiinnostuneita toistemme tekemisistä ja tuimme toisiamme. Yksi asia johti toiseen, ja kotiuduin tänne, Smith muistelee.

Hänen aikalaisiaan olivat muun muassa Marimekosta tuttu yrittäjä Armi Ratia ja tekstiilitaiteilija Maija Isola sekä arkkitehdit Juhani Pallasmaa ja Aarno Ruusuvuori.

Howard Smithin Vallilalle suunnittelema Africa-kuosi.
Howard Smithin tekstiiliyritys Vallilalle suunnittelema Africa-kuosi.Vallila Interior

Keramiikkataiteilija Erna Aaltonen törmäsi miehensä nimeen ensimmäistä kertaa kesätöissä Stockmannilla 70-luvulla.

– Howardin suunnittelemat verhokuosit olivat silloin kovassa huudossa. Niitä näkee edelleen kirpputoreilla ja myös ihmisten ikkunoissa. Iso yleisö tuntee Howardin nimenomaan niistä.

Aaltonen bongasi hittiverhojen suunnittelijan kerran myös kaupungilla tietämättä, että heidän tiensä ja elämänsä risteäisivät Arabian keramiikkatehtaalla seuraavalla vuosikymmenellä.

– Howard työskenteli siellä kutsuttuna taiteilijana ja minä harjoittelijana. Siitä se lähti, Aaltonen sanoo.

Pariskunta on sittemmin asunut ja työskennellyt yhdessä Tervakoskella ja 22 viime vuotta Fiskarsin ruukkikylässä Raaseporissa.

"Kiitos, minulla on ollut hulvattoman hauskaa"

Howard Smith on tehnyt uransa aikana paitsi tekstiilisuunnittelua ja keramiikkaesineitä myös taidetta miltei kaikista mahdollisista materiaaleista.

Tuottoisan taiteilijan uraa luotaavassa näyttelyssä onkin tällä kertaa keskitytty nimenomaan kuvataiteeseen, ei niinkään designiin.

– Mielestäni on erityisen hienoa nähdä ja näyttää yleisölle työt, jotka hän on tehnyt sokeana. Tämän taiteilijan intohimo tekemiseen ei lakkaa koskaan, näyttelyn kuraattorina toimiva Martti Aiha kehaisee ystäväänsä.

Fiskarsin näyttelyssä on esillä myös töitä, jotka Smith on tehnyt sokeutumisensa jälkeen.
Fiskarsin näyttelyssä on esillä myös töitä, jotka Smith on tehnyt sokeutumisensa jälkeen.Paula Tiainen / Yle

Erna Aaltonen kuvailee aviomiehensä taidetta yhdellä sanalla: iloinen.

– Hän tekee taidetta ennen kaikkea omaksi ja yleisön iloksi. Hän on aina ollut hirveän tuottelias, ja työ on hänelle kaikki kaikessa. Muu, kuten perhe ja sukulaiset, tulee kaukana perässä, Aaltonen sanoo ja naurahtaa.

Smithin palava tekemisen tarve näkyy taiteilijapariskunnan kodissa edelleen lähes päivittäin.

Kuluvan talven ajan Fiskarsin Kuparipajassa esillä oleva näyttely jää kuitenkin taiteilijan viimeiseksi, ainakin hänen omasta mielestään.

– Tämän näyttelyn myötä haluan kiittää kaikkia. Minulla on ollut hulvattoman hauskaa.