Varusmiehiä loukkaantui ilmavoimien sotaharjoituksessa – puolustusvoimat epäilee ammattisotilaita ja varusmiehiä sotilasrikoksista

Tapahtumiin liittyy sekä Porin prikaatin että Ilmasotakoulun ammattisotilaita että varusmiehiä.

Kuva: Laura Tolonen / Yle

Pääesikunta on aloittanut esitutkinnan ilmavoimien sotaharjoituksen tapahtumista, kertoo puolustusvoimat. Puolustusvoimat epäilee, että varusmiehiä on kohdeltu harjoituksessa epäasiallisesti.

Tapahtumat liittyvät Jämsän Hallissa Keski-Suomessa pidettävään varusmiesten joukkokoulutuskauden päättöharjoitukseen, joka päättyy tänään.

Puolustusvoimat kertoo tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun), että alustavien tietojen mukaan harjoituksessa on tällä viikolla loukkaantunut lievästi varusmiehiä, mutta kukaan ei ole enää sairaalahoidossa.

Tapahtumiin liittyy sekä Porin prikaatin että Ilmasotakoulun ammattisotilaita että varusmiehiä. Epäillyt rikokset ovat sotilasrikoksia.

Pääesikunta ei halua kertoa epäillyistä rikoksista tässä vaiheessa enempää tutkinnallisista syistä. Tapauksen esitutkinta alkoi eilen.

Sotilaslakimies Jouni Pulkkinen pääesikunnan oikeudelliselta osastolta kertoo yleisluontoisesti, että rikoksesta epäiltyjen henkilöiden epäillään toimineen vastoin puolustusvoimien määräyksiä.

Pulkkinen ei kommentoi sitä, kuuluuko rikoksesta epäiltyihin ammattisotilaiden lisäksi myös varusmiesjohtajia. Pulkkinen ei kommentoi sitäkään, kuinka monta epäiltyä ja asianomistajaa jutussa kaiken kaikkiaan on.

Pulkkinen kertoo, että tämän tyyppisiä sotilasrikoksia tulee pääesikuntaan tutkittavaksi "aina ajoittain".

– Asiaa on vaikea arvioida lukumääräisesti. Kaikki tapaukset ovat hiukan erilaisia. Mutta tällaiset tapaukset näillä rikosnimikkeillä eivät ole mitenkään tavattomia, Pulkkinen sanoo.