Sää jatkuu tuulisena – matkustajalaivoilla varaudutaan sulkemalla tarvittaessa hissejä, estämällä pääsy kannelle ja kelmuttamalla tax free -tuotteita

Ilmatieteen laitos on antanut kovan tuulen ja kovan aallokon varoituksia.

tuuli
laineet lyövät rantaan
Yle

Sää jatkuu edelleen tuulisena.

Pohjanlahdella liikennöivän Wasa Expressin kaikki vuorot tänään ja huomenna on peruttu myrskyisen sään ja kovan aallokon takia.

Helsingistä ja Turusta Tukholmaan kulkevat matkustajalaivat liikennöivät sen sijaan näillä näkymin normaalisti. Myös Tallinnan-laivat kulkevat normaalisti.

– Ensi yönä sitten näkee tilanteen, että miten kovaa tuulee ja mistä suunnasta ja joudutaanko vauhtia vähän hidastamaan, sanoo Tallink Siljan viestintäjohtaja Marika Nöjd.

Laivoilla varaudutaan Nöjdin mukaan kovaan tuuleen ja aallokkoon sulkemalla tarvittaessa hissejä ja estämällä matkustajilta pääsy ulkokansille. Tax free -myymälöissä ja ravintoloissa kelmutetaan tavara- ja astiahyllyjä etteivät tavarat pääse putoilemaan. Matkustajille myös jaetaan oksennuspusseja.

Tallink Siljalla ja Viking Linella oli aamulla Tukholman reiteillä joitain pieniä viivästyksiä kovan tuulen takia. Jotkut matkustajalaivat myös jättivät pysähdyksen Ahvenanmaalla väliin.

Lapissa on lämpimintä

Ylen meteorologin Anne Borgströmin mukaan huomenna lauantaina etelään ja itään on luvassa aurinkoa, mutta sää kuitenkin kylmenee. Lisäksi reipas tuuli saa sään tuntumaan vielä kylmemmältä.

Lännessä sen sijaan sataa vähän lunta. Pohjois-Pohjanmaalla ja Etelä-Lapissa lunta tulee jopa yli viisi senttiä.

Lappi on huomenna maan lämpimin alue. Siellä sataa vettä, tihkua ja räntää. Yöllä sade muuttuu lumeksi myös Lapissa.

Kolmen päivän sääennuste
Yle Sää

Sunnuntain vastaisena yönä kaakosta saapuu lumisadealue, ja lunta tulee päivän aikana maan itäosissa. Myös lännessä voi sataa paikoin lunta. Aivan länsirannikolla sataa vettä.

Tuuli laantuu hieman.

– Kaiken kaikkiaan sunnuntai on pilvisempi ja heikkotuulisempi päivä kuin lauantai, Borgström sanoo.

Ilmatieteen laitos on antanut tälle päivälle ja huomiselle kovan tuulen ja aallokon varoituksia Pohjois-Itämerelle, Ahvenanmerelle ja Pohjanlahdelle.