Hyppää sisältöön

"Tämä on aikapommi, jonka laukeamista on odotettu" – lääkärit kehottavat, että Pohjanmaalla tuhkarokolle altistuneet rokotesuojattomat välttäisivät massatapahtumia

Pietarsaaren seudulla uskotaan silti, että epidemia jää pieneksi.

Tartuntatautilääkäri Kimmo Kuisma uskoo, että suurta epidemiaa ei synny, sillä altistuneet tiedetään. Kuva: Kalle Niskala / Yle

Luotolaislapsen sairastuminen tuhkarokkoon Lähi-idän matkalla voi aiheuttaa Pohjanmaalla alueellisen epidemian. Se ei yllätä Pietarsaaren tartuntatautilääkäri Kimmo Kuismaa.

– Tämä on ollut aikapommi, joka tikittää ja on odotettu, että joku päivä se laukeaa. Nyt se on tapahtunut, toivottavasti näin pienimuotoisena.

Aiemmin myös sekä THL että Malmin sairaalan lastenlääkäri ovat arvioineet, että yksikin tautitapaus voi johtaa epidemiaan. Pietarsaaren seudulla on tunnetusti alhainen rokotuskattavuus.

Tuhkarokon osalta se on noin 75 prosenttia, kun hyvän laumasuojan saamiseksi sen pitäisi olla 95–98 prosenttia, sanoo infektiolääkäri Kuisma.

Hän uskoo, että tapauksia tulee ilmi vielä jonkin verran. Isolta epidemialta vältyttäneen, koska tiedetään, mistä tartunta on lähtenyt ja altistuneet on pystytty määrittelemään kattavasti.

Arvio altistuneiden määrästä nousi perjantaina: heitä arvellaan olevan noin 300.

Suojautumattomat altistuneet joutuvat nyt odottamaan, ovatko saaneet tartunnan

Tartuntavaarassa ovat sairastuneen lapsen esikouluryhmä, samassa talossa oleva päiväkoti, Kokkolan lasten päivystyksessä samaan aikaan olleet sekä sunnuntaina seurakunnan tilaisuuksiin osallistuneet, joita ei ole suojattu.

Päiväkodin ja esikoulun lapset saivat suojauksena jo torstaina, ja myös Kokkolassa Soiten päivystyksessä olleet on tavoitettu ja toimenpiteisiin ryhdytty. Perjantaina tavoiteltiin kiivaasti Risohällin rukoushuoneella olleita, sillä kello käy rokotteen ja vasta-aineen tehon suhteen.

Infektiolääkäri Kimmo Kuisma muistuttaa, että jos on saanut kaksi MPR-rokotetta, vaaraa ei ole. Jos on saanut vasta yhden ja altistunut, tarvitsee toisen. Jos taas on täysin vailla suojaa tuhkarokolta, tarvitsee rokotteen ja vasta-aineen.

Ne, jotka ovat olleet rukoushuoneella ilman rokotesuojaa, elävät Kuisman mukaan nyt "löyhässä hirressä", sillä he eivät tiedä, onko tauti tarttunut vai ei.

– Vaikka joulun aika onkin, kehotan, että he välttäisivät isoja massatilaisuuksia parin viikon ajan, jotta eivät veisi mahdollista tartuntaa eteenpäin.

Myös ylilääkäri Pia-Maria Sjöström suosittelee, että rokottamattomat ja ne, joiden immuunipuolustus on heikentynyt, välttäisivät väkijoukkoja.

– Osallistuminen on turvallista, jos olet terve ja rokotettu. Muussa tapauksessa suo­sit­te­lem­me kotiin jäämistä. Tuhkarokon itämisaika on yleensä 9-11 päivää, ja henkilö voi tartuttaa tau­tia jopa neljä päivää ennen ihottuman puhkeamista. Tästä viikonlopusta alkaen on siis ris­ki, että tartunnan saaneet tartuttavat tautia edelleen, Sjöström sanoo tiedotteessa.

Pietarsaaren johtava lääkäri Pia-Maria Sjöström. Kuva: Kjell Vikman / Yle

Kolpissa (siirryt toiseen palveluun)on avattu ylimääräinen rokotuspiste niille, jotka ovat huolissaan rokotesuojastaan tilanteen takia. Siellä kävi jo torstaina ainakin 50 ihmistä.

Myös Kokkolassa Torkinmäen neuvolassa ja Kruunupyyn vastaanotolla järjestetään ylimääräisiä rokotuksia lauantaina ja alkuviikosta. Ne on tarkoitettu kaikille, jotka ovat huolissaan rokotesuojastaan.

Soiten puhelimet ovat pirisseet tiuhaan sen jälkeen, kun ihmiset ovat kyselleet oman rokotussuojansa perään.

Pietarsaaren seudulla on avattu lisää linjoja lasten puhelinneuvontaan, hankittu lisää henkilöstöä rokottamaan ja valmisteltu tilat epäiltyjä tuhkarokkotapaukset varten. Viikonloppuna palvelevat vuorokauden ympäri puhelinneuvontanumerot 06 786 2150 (lastenosasto) ja 06 786 1333 (päivystys).

Oireista ja neuvojen kysymisestä on lähetetty tietoa Luodon, Pietarsaaren, Uudenkaarlepyyn ja Pedersören kuntiin jaettavaksi vanhemmille Wilman kautta.

Muuta neuvolatoimintaa on karsittu.

Viikonloppuna Malmilla työskennellään vahvistetussa valmiudessa. Tilanne arvioidaan THL:n kanssa seuraavan kerran maanantaina.

LUE MYÖS:

.
.