Sami Jauhojärvi kilpauran lopettamisesta: "Ensimmäiseksi piti luopua itsekkyydestä"

Sami Jauhojärvi teki komean uran suomalaisessa hiihdossa. Silti uran lopettaminen vuoden 2017 keväällä oli pitkään suunniteltu teko ja helpottava kokemus.

miesten hiihto
Sami Jauhojärvi kilpauran lopettamisesta: "Vaikeinta oli luopua itsekkyydestä"
Sami Jauhojärvi kilpauran lopettamisesta: "Vaikeinta oli luopua itsekkyydestä"

Sami Jauhojärven suurimpia voittoja oli olympiakulta Sotshin parisprintissä Iivo Niskasen kanssa vuonna 2014. Vielä Lahden MM-kisoissa tuli samassa lajissa pronssia, mutta uran lopettaminen oli jo vahvasti mielessä.

- Olin valmis sen kilpaurani kanssa. Ensin laski kuukausia, sitten viikkoja, sitten päiviä ja sitten vielä tunteja. Lahden MM-viesti oli viimeinen arvokisa, ja sen jälkeen millään kisalla ei ollut suurempaa merkitystä. Loppukausi menee kyllä sitten rutiinilla, ajattelin.

Jauhojärvi valmistautui kilpauran lopettamiseen parin vuoden ajan. Asiaa käytiin läpi vaimon kanssa ja valmistauduttiin muun muassa siihen, että jossain vaiheessa yli 200 päivää maailmaa kiertävä huippu-urheilija tulee olemaan enemmän kotona.

– Karsittiin sitä meikäläisen itsekkyyttä, urheilijanahan minulla oli oikeus sanoa kaikkeen ei, jos joku asia ei hirveästi miellyttänyt tai kiinnostanut. Se oli ensimmäinen mistä joutui luopumaan.

Siirtyminen huippu-urheilijasta arkielämään oli Jauhojärven mukaan melko vaivatonta, mutta opettelua se on vaatinut.

- Arkielämässä tulee sellaisia tilanteita vastaan, että haluaisi sanoa että ei – minä haluan nyt nukkua. Mutta sitten tajuaa, että tämä on perheyhteisö, missä elän eikä Musti, joka tekee tulosta.

Huippu-urheiluajalta jäi kaipaamaan huippukuntoa

Jotain Jauhojärvi jäi kuitenkin kaipaamaan huippu-urheilun uraltaan.

– Kaipaan huippukuntoa. Kun ei ollut fyysisiä rajoja. Kun teki jotakin, puhalsi muutaman kerran, ja pystyi tekemään uudelleen. Viime kesänä tuli ilmi sellainenkin, että piti parin minuutin taukoja pitää, kun kantoi pöllejä. Sellaista ei ole koskaan aikaisemmin ollut.

Huippukunto vaikuttaa Puoli seitsemän -ohjelmassa vierailleen Jauhojärven mukaan vahvasti myös itsetuntoon.

– Itseluottamus on ihan valtava. Päästähän se pitkälti lähtee. Huippukunto tuntuu siltä, että on koko ajan vähän irti maasta.

Katso Sami Jauhojärven koko haastattelu Puoli seitsemän -ohjelmassa.