Kulttuurista ja taiteesta haetaan Lapin kylille vetovoimaa ja hyvää arkea

Lapin kunnat haluavat tuoda kulttuuripalvelut nykyistä useamman lappilaisen ulottuville.

kulttuuri
Kittilän kirkonkylän raitti.
Maakunnallinen kulttuurin toimialan asiantuntijaryhmä järjestäytyi Kittilässä syyskuussa.Uula Kuvaja / Yle

Lapin jokaisen kunnan edustajista on koottu ryhmä, jonka tarkoituksena on parantaa kulttuuripalvelujen saatavuutta pitkien välimatkojen Lapissa ja jakaa hyväksi koettuja käytäntöjä kunnista toisiin.

Ryhmä haluaa myös vahvistaa kulttuurin merkitystä elinvoima- ja vetovoimatekijänä sekä nostaa esiin kulttuuripalvelujen hyvinvointivaikutuksia.

– Kulttuuri ja taide toimivat osallisuuden edistäjinä ja vaikuttavat osaltaan siihen, että ihmiset haluavat elää myös pienissä Lapin kylissä ja elää siellä hyvää arkea, sanoo ryhmän puheenjohtaja, Rovaniemen kaupungin vapaa-ajanpalvelujen päällikkö Merja Tervo.

Kuntien lisäksi ryhmässä ovat mukana edustajat Lapin liitosta, Lapin ELY-keskuksesta ja Taiteen edistämiskeskus Taikesta.

Lapin liiton ja Lapin ELY-keskuksen vuosille 2018 - 2020 asettama maakunnallinen kulttuurin toimialan asiantuntijaryhmä järjestäytyi Kittilässä syyskuussa. Silloin päätettiin muun muassa siitä, että ryhmä kokoontuu jatkossa Lapin eri kunnissa.

Sen jälkeen ryhmä on kokontunut Kemijärvellä.

– Kulttuurin alueellisen asiantuntijaryhmän toimintasuunnitelman teko toisessa kokouksessa Kemijärvellä onnistui todella hyvin. Tunnelma oli innostunut, olemme avanneet yhdessä uuden tärkeän oven, Merja Tervo sanoo.

Ryhmän seuraava kokoontuminen on Torniossa. Ensi vuonna ryhmä kokoontuu ainakin Rovaniemellä ja Sodankylässä. Tapaamisissa pureudutaan kulttuuritapahtumien tuottamiseen, viestintään ja muihin kulttuuritoiminnan ajankohtaisiin aiheisiin.

Asialistalla ovat myös onnistuneet mediasuhteet, kulttuurimatkailun kehittäminen ja eri rahoitusmahdollisuudet.

Asiantuntijaryhmä on ensimmäinen laatuaan.