Katajarannan viemärivuodon havaitsi asentaja huoltokierroksella

Napapiirin energian ja veden mukaan putkirikon havaitseminen on vaikeaa pumppaamoiden suuren määrän vuoksi.

Putkirikko
Neve napapiirin energia ja vesi kaivutyö kivi putkirikko
Napapiirin energia ja vesi julkaisi verkkosivuillaan kuvan putkirikon aiheuttaneesta kivestä.Napapiirin energia ja vesi Neve Oy

Napapiirin energia ja vesi Neve on antoi perjantaina lisätietoa tämänviikkoisesta jätevesiputken vuodosta Rovaniemellä.

Neven mukaan vuoto havaittiin asentajan huoltokierroksella, eikä siitä ollut tullut havaintoja asukkailta. Sen sijaan sen jälkeen kun vuotoa alettiin korjata, Neveen tuli ilmoituksia että hajua ja jään mustumista oli havaittu jo päiviä aiemmin.

Alakorkalon jäteveden puhdistamossa oli viime viikonloppuna havaittu tulovirtaaman laskeneen, mutta jätevesimäärät vaihtelevat Neven mukaan niin suuresti päivittäin, ettei siitä voitu päätellä verkostossa olevan vuotoa.

Jäteveden puhdistamolla kokonaisvirtaama voi vaihdella vuorokaudessa Neven mukaan 10 000 kuution ja 40 000 kuution välillä.

Pumppaamoita on 174

Neve kertoo myös, että jos virtaamaero olisi havaittu viikonloppuna kahden pumppaamon välillä, se olisi selkeästi kertonut vuodosta, ja se olisi ollut helpompi paikantaa. Pumppaamoja on Rovaniemen alueella 174.

Nyt sen sijaan virtaaman muutos havaittiin puhdistamossa, johon tulee jätevesiä lähimmiltä neljältätoista pumppaamolta. Tällöin syy virtaaman muutokseen on Neven mukaan vaikeampi selvittää.

Rikkoontunut viemäriputki oli rakennettu vuonna 1977. Putkirikon aiheuttanut kivi putken alla, on todennäköisesti siirtynyt paikalleen vuosikymmenten routimisen tuloksena. Neven liiketoimintajohtajan Joni Hemmilän mukaan viemäriputkia uusitaan jatkuvasti.

Kemijokeen ehti valua 16 000 kuutiota jätevettä, ennen kuin vuoto saatiin korjattua.