Vienti ei vedä ja teollisuuden varastot uhkaavat täyttyä – talous on kasvanut pitkälti varastoja täyttämällä

Suomen talous on kasvanut vielä 2,4 prosenttia, mutta viennin ja investointien vauhti on vain hiipunut.

Suomen talous
Terminaalitraktori siirtää konttia vauhdilla Vuosaaren satamassa.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Suomen talous on kasvanut viimeisen vuoden pitkälti teollisuuden varastoja kasvattamalla.

Tilastokeskuksen laskelmien mukaan takana on poikkeuksellinen mennyt vuosi, jossa talous ei kasva viennin eikä esimerkiksi yksityisen kulutuksen voimin.

Suomen talous kasvoi heinä-syyskuussa 2,4 prosenttia vuoden takaisesta. Edelliseen vuosineljännekseen verrattuna kasvua kertyi enää 0,4 prosenttia.

Talouden isoista moottoreista viennistä, investoinneista ja kulutuksesta ei ole ollut kunnolla kasvun kiihdyttäjiksi. Tilastokeskuksen arvion (siirryt toiseen palveluun) mukaan kansantalouden kysyntä on ollut viime kuukausina vaisua ja osoittaa hiipumisen merkkejä.

Viennin vauhti hyytyi

Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki kuvailee julkaistuja tietoja kaksijakoisiksi. Hänen mukaansa 2,4 prosentin kasvuvauhtiin voi olla tyytyväinen, mutta kysynnän puolella oli laaja-alaista heikkoutta.

– Esimerkiksi teollisuuden investoinnit supistuivat vuoden takaisesta, viennin luvut olivat heikkoja, yksityisen kulutuksen luvut laskivat edellisestä neljänneksestä. Isot talouskasvun ajurit olivat kaikki hyvin heikon näköisiä, Kuoppamäki sanoo.

Tilastokeskuksen tietojen mukaan viennin kokonaismäärä väheni heinä-syyskuussa edelliseen vuosineljännekseen verrattuna kaksi prosenttia ja prosentin edelliseen vuoteen verrattuna. Myös investoinnit supistuivat yhden prosentin sekä edellisestä neljänneksestä että vuodentakaisesta.

Teollisuuden varastoilla paisutettu talouden kasvua

Viimeisen vuoden kokonaiskysynnän 1,4 prosentin kasvu selittyy Tilastokeskuksen mukaan poikkeuksellisesti tuotteiden valmistamisella varastoon. Syinä varastojen kasvuun voi olla muun muassa se, että tuotteita ei saada eteenpäin, kun niiden hinnat eivät ole kohdillaan.

Tilastokeskuksesta ei arvioida, missä vaiheessa teollisuuden tuotantoa vähennetään, kun varastot uhkaavat täyttyä.

Varastojen täyttäminen on vastannut käytännössä koko kokonaiskysynnän kasvusta. Tilastokeskukselta arvioidaan, että kokonaiskysyntä olisi voinut olla jo pakkasen puolella ilman varastoon valmistamista.

Kokonaiskysyntä on vastannut yli puolta koko kansantalouden kasvusta.

Danske Bankin Kuoppamäen mukaan Suomen talous ei ole syöksymässä taantumaan, mutta kasvu on hiipumassa.