Hyppää sisältöön

Tanskan hallitus haluaa lähettää rikoksiin syyllistyneet turvapaikan hakijat eristyksiin pienelle saarelle

Hallitus myöntää venyttävänsä YK:n ihmisoikeussopimusta äärirajoille.

Tanskan hallituksessa talousministerinä toimiva Kristian Jensen kuvattuna vuonna 2016 Vietnamissa. Hän toimi tuolloin maansa ulkoministerinä. Kuva: Luong Thai Linh / EPA

Tanskan hallitus on julkistanut ensi vuoden budjettiesityksensä. Esityksessä herättää huomiota hallituksen ehdottamat toimet, joilla turvapaikan hakijoiden määrää pyritään vähentämään.

Hallitus esittää, että rikoksiin syyllistyneet turvapaikan hakijat sijoitetaan Lindholmin saarelle, joka sijaitsee keskellä Själlandin ja Möenin saaria erottavaa Stegen lahtea.

Saarelle perustettaisiin asuntola, jolla turvapaikan hakijat odottaisivat, että heidät palautettaisiin takaisin lähtömaihinsa.

– Se tulisi olemaan karkotuskeskus, jossa he voisivat elää järjestetyissä oloissa, mutta samalla olisivat tiukasti erossa muusta yhteiskunnasta, koska siellä olisi vain rikollisia, karkotettavia turvapaikan hakijoita, kertoi talousministeri Kristian Jensen Politiken-lehdelle (siirryt toiseen palveluun).

Lindholm on pieni saari. Se on pitkänomainen ja kapea, pituudeltaan noin puoli kilometriä.

Budjettiin sisältyy myös esitys, jonka mukaan turvapaikan saavat pakolaiset sitoutuisivat siihen, että he palaavat kotimaihinsa sen jälkeen, kun olot niissä ovat rauhoittuneet, eikä turvapaikan tarvetta enää ole.

Talousministeri tunnustaa, että säädökset veisivät Tanskan YK:n ihmisoikeussopimuksen rajoille. Hän uskoo kuitenkin, ettei sopimusrikkomusta syntyisi.

– Jos aiomme säilyttää Tanskan sellaisena kuin sen tunnemme, on meidän varmistettava, että tänne väliaikaisesti tulevat pakolaiset palaavat kotimaihinsa. Se on koko pakolaisuuden ydin, että kun turvapaikan tarve lakkaa, palataan kotiin, sanoi Jensen.

Hallitus aikoo kiristää myös perheiden yhdistämisen sääntöjä. Rahaa varataan lisäksi tilapäisten rajatarkastusten ylläpitoon.

Esityksellä on hyvät mahdollisuudet mennä läpi, koska Tanskan keskusta-oikeistolainen hallituskoalitio saa tukea ulkomaalaisvastaiselta Tanskan kansanpuolueelta.

Lue myös:

Missä muualla asuisimme, Lars? Tanskan pahamaineisen lähiön asukkaat vastustavat hallituksen suunnittelemia pakkotoimia