Etelä-Korean armeija: Pohjoiskorealainen sotilas loikkasi etelään

Eteläkorealaissotilaat saattoivat demilitarisoidulla vyöhykkeellä liikkuvan pohjoiskorealaisen turvaan.

Pohjois-Korea
Eteläkorealainen sotilas seisoo lähellä demilitarisoitua vyöhykettä.
Etelä-Korean armeija havaitsi sotilaan liikkuvan demilitarisoidulla vyöhykkeellä, joka erottaa Koreat tosistaan. Kuvassa eteläkorealainen sotilas valvomassa maiden välistä rajaa.Kim Min-Hee / AFP

Pohjoiskorealainen sotilas on loikannut lauantaina rajan yli etelään, kertovat Etelä-Korean armeijalähteet.

Lähteiden mukaan Pohjois-Korean armeija ei ryhtynyt tilanteessa vastatoimenpiteisiin.

Etelä-Korean armeija havaitsi sotilaan liikkuvan demilitarisoidulla vyöhykkeellä, joka erottaa Koreat tosistaan. Eteläkorealaissotilaat saattoivat miehen turvaan. Häntä on tarkoitus kuulustella myöhemmin paon yksityiskohdista.

Miehen pakoa etelästä helpotti todennäköisesti se, että Koreoiden suhteiden lämmetessä maat ovat viime aikoina vähentäneet merkittävästi sotilas- ja asevahvuutta raja-alueella.

Rajaseutu on ollut vuosikymmeniä molemmin puolin äärimmäisen voimakkaasti varusteltu.

Viime vuoden marraskuussa Panmunjomissa sattui ammuskelu, kun pohjoiskorealainen sotilas pakeni raja-aseman kautta Etelä-Koreaan. Hän ylitti rajan Etelä-Korean puolelle naapurimaan sotilaiden avustamana sen jälkeen, kun entiset sotilastoverit avasivat tulen häntä vastaan ja ampuivat häntä. Mies haavoittui vakavsti, mutta selvisi hengissä.

Aiheesta lisää:

Pohjois- ja Etelä-Korean suhteet lämpenevät – rajakaupungista poistettiin aseet ja miinat

Etelä-Koreaan paennut ja rajalla ammutuksi tullut pohjoiskorealainen sotilas tuli tajuihinsa – katso video rajanylityksestä

Lähteet: Reuters, AP