Keltaliiviset mielenosoittajat ja poliisi ottavat yhteen Pariisissa – kyynelkaasua ilmassa, kymmeniä pidätetty

Viranomaiset epäilevät, että äärioikeisto ja äärivasemmisto pyrkivät soluttautumaan keltaliivien joukkoon.

mielenosoitukset
Mellakkapoliisit ovat saaneet keltaista maalia niskaansa.
Alain Jocard / AFP

Ranskan mellakkapoliisi käytti lauantaina kyynelkaasua, tainnutuskranaatteja ja vesitykkiä keltaliiveiksi kutsuttujen mielenosoittajien taltuttamiseksi Champs-Elysées-kadulla Pariisissa.

Satoja keltaliivejä kokoontui lauantaina aamupäivällä Riemukaaren ympärille laulamaan Ranskan kansallislaulua ja vaatimaan presidentti Emmanuel Macronin eroa.

Mielenosoittajat ovat rakentaneet barrikadeja kaduille ja sytyttäneet romukasoja palamaan. Osa mielenosoittajista heittelee poliiseja erilaisilla esineillä.

Poliisi on pidättänyt yli 100 ihmistä mielenosoituksen yhteydessä. Pariisin kaduille on lähetetty yhteensä noin 5 000 poliisia ja santarmia valvomaan järjestystä. Ainakin 10 poliisia on loukkaantunut yhteenotoissa.

– Sosiaalisessa mediassa lietsotaan runsaasti levottomuuksia. Odotamme väkivaltaisuuksia, poliisiliitto Unsan edustaja David Michaux sanoi uutistoimisto Reutersille.

Ranskan lippu liehuu savuisessa ilmassa Riemukaaren lähellä.
Pariisin kaduille on lähetetty yhteensä noin 5 000 poliisia ja santarmia valvomaan järjestystä.Etienne Laurent / EPA

Viranomaiset epäilevät, että äärioikeistolaiset ja äärivasemmistolaiset ryhmät pyrkivät soluttautumaan keltaliivien joukkoon ottaakseen yhteen poliisin kanssa.

Keltaliivit ovat tukkineet teitä eri puolilla Ranskaa yli kahden viikon ajan järjestettyjen protestien yhteydessä. He vastustavat polttoaineveron korotusta, korkeita elinkustannuksia ja presidentti Macronia.

Kyseessä on yksi laajimmista ja pisimpään jatkuneista haasteista, jonka presidentti Emmanuel Macron on joutunut kohtaamaan 18 kuukautta kestäneen valtakautensa aikana.

Viikko sitten keltaliivit kokoontuivat ensimmäistä kertaa Pariisiin ja ottivat yhteen poliisin kanssa Champs-Elysées'llä. Keltaliiveillä ei ole virallista johtajaa. Mielenosoittajat organisoituvat netin välityksellä.

Päivitetty klo 14:31 pidätettyjen lukumäärä.

Lue myös:

Yli 250 000 lähti bensan hinnan takia kaduille Ranskassa – Macronin veropolitiikka suututtaa

Analyysi: Ranskan verokapinaliike haluaa vallata Pariisin kadut ja herättää "rikkaiden presidentin"

Lähteet: AFP, AP, Reuters