Kaksi vangittua katalaanijohtajaa aloitti syömälakon

Katalonian itsenäisyyttä vaatineet johtajat ovat olleet vangittuna jo yli vuoden.

Katalonia
Pankkirivistöissä muutamassa tuolinselkämyksessä on keltainen nauha.
Katalonian alueparlamentissa on merkittynä vangittujen edustajien paikat.Toni Albir / EPA

Kaksi vangittua Katalonian itsenäisyysliikkeen johtajaa Jordi Sanchez ja Jordi Turull ovat aloittaneet syömälakon.

Miehet ovat kieltäytyneet ruoasta, sillä heidän mukaansa oikeuslaitos kohtelee heitä epäoikeudenmukaisesti, kertoo kaksikon asianajaja. Miehet haluaisivat valittaa vangitsemisestaan Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen, mutta heidän mukaansa espanjalainen tuomioistuin on estänyt sen.

– Emme luovu oikeudestamme oikeudenmukaiseen oikeudenkäyntiin, tiedottivat Sanchez ja Turull.

Espanjan hallitus vastasi tiedottamalla, että katalaaniseparatisteja kohdellaan kuten ketä tahansa muitakin kansalaisia oikeudessa.

Yhteensä yhdeksän katalaanijohtajaa on vangittuna reilun vuoden takaisesta Katalonian itsenäisyysjulistuksesta, Espanja syyttää heitä muun muassa kapinasta.

Pidätettynä oleville katalaanijohtajille vaaditaan pisimmillään 25 vuoden vankeutta. Jordi Sanchezille tuomari vaatii 17 vuoden vankeutta ja Jordi Turullille 16 vuoden vankeusrangaistusta.

Oikeudenkäynnin on määrä alkaa ensi vuoden alussa.

Muokattu klo 16:04 sanamuotoa otsikkossa ja tekstissä: kyseessä syömälakko

Lue aiheesta:

Ylen Ulkolinja-ohjelmassa kerrottiin aiemmin tällä viikolla kahdesta katolonialaisnaisesta, jotka kamppailevat miestensä vapauttamiseksi Espanjan vankiloista. Ohjelman voi katsoa täältä: Ulkolinja: Espanjalainen kosto. Ohjelma synnytti somekohun Katalonissa, Ulkolinjan ohjaaja Pertti Pesonen kertoo, mistä somekohu sai alkunsa.

Syyttäjät vaativat pitkiä tuomioita entisille katalaanijohtajille

Itsenäisyysjulistuksen vuosipäivää juhlitaan Kataloniassa vaisuin tunnelmin – Aluejohtajan mukaan perääntyminen ei ole vaihtoehto

Katalaanipoliitikot ja aktivistit ovat olleet jo vuoden vangittuina – Txell Bonet kasvattaa yksin pientä poikaansa ja kampanjoi miehensä vapauttamisen puolesta

Lähteet: AFP, Reuters, STT