Viikonlopun myrskytuuli nostatti yli 12-metrisiä aaltoja Pohjois-Itämerellä

Pahimmat aallokot ovat jo ohi – varoitus poistumassa sunnuntaina

Itämeri
Matkustaja Joel Rönngård oli Vaasa Expresillä ja kuvasi, miltä myrskyävä meri näytti laivan keulassa.
Uumajaan matkalla ollut Wasa Express -autolautta joutui korkean aallokon takia kääntymään takaisin Vaasaan viime torstaina.Joel Rönngård

Useilla merialueilla vellonut korkea aallokko alkaa vähitellen laantua, kerrotaan Ilmatieteen laitokselta. Varoitus kovasta aallokosta on vielä lauantaina voimassa Pohjois-Itämerellä, Ahvenanmerellä, Selkämeren pohjoisosassa ja Merenkurkussa, mutta on poistumassa sunnuntailta.

Merkitsevä aallonkorkeus on kyseisillä alueilla lauantaina ylimmillään neljä metriä, mutta lähipäivinä meri ei enää keinuta yhtä rajusti.

– Kyllä se heikkenee. Sunnuntaina alkuillasta aallokko on enimmillään puolitoista metriä, kertoo päivystävä meteorologi Antti Kokkonen.

Viime päivinä on mitattu lähes seitsemänmetristä aallokkoa Pohjois-Itämerellä. Korkeimmat yksittäiset aallot ovat silloin olleet yli 12,5-metrisiä. Korkeimpien aaltojen lasketaan olevan 1,8 kertaa merkitsevän aallonkorkeuden.

– Aallonkorkeus on vähän vaikea suure, kun aallot ovat kovin erikorkuisia. Merkitsevä aallonkorkeus on tietynlainen keskiarvo siitä, miltä aallokko näyttää kun merenkulkija katsoo laivan kannelta, Kokkonen sanoo.

Talviaikaan varoitus kovasta aallokosta annetaan silloin, kun merkitsevä aallonkorkeus on neljä metriä tai yli. Huviveneilykaudella varoituskynnys on 2,5 metriä.

Viikonvaihteen myrskytuulet olivat puheenaiheena myös Ylen Aamu-tv:n sääkeskustelussa, jossa meteorologi Seija Paasonen kertoi aallonkorkeuksista. Keskustelun voi katsoa Yle Areenasta.