1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. mielenosoitukset

Pariisissa yli 200 pidätetty – mielenosoittajat varastaneet poliiseilta rynnäkkökiväärin, yksi rakennus sytytetty tuleen

Kaksi suurta tavarataloa sulkenut ovensa väkivaltaisuuksien takia Pariisin keskustassa. Presidentti Macron on tuominnut mellakoijien väkivallan.

Champs-Elysées-kadun läheisyydessä on sytytetty yksi rakennus tuleen. Mielenosoittajat ovat sytyttäneet tuleen myös useita autoja sekä rakennustelineitä. Kuva: Alain Jocard / AFP

Pariisissa hallitusta vastustavien mielenosoittajien ja poliisin väliset yhteenotot ovat olleet rajuja lauantain aikana.

Ainakin 80 ihmistä on loukkaantunut, joukossa 16 poliisia. Poliisi on pidättänyt 205 ihmistä. Poliisi kertoo myös mielenosoittajien varastaneen poliisielta rynnäkkökiväärin.

Lisäksi Champs-Elysées-kadun läheisyydessä on sytytetty yksi rakennus tuleen. Mielenosoittajat ovat sytyttäneet tuleen myös useita autoja sekä rakennustelineitä. Champs-Elysées'n varrella kaupat ja ravintolat ovat suojanneet ikkunoitaan. Kaksi suurta tavarataloa Pariisin keskustassa, Galeries Lafayette sekä Printemps, ovat sulkeneet ovensa väkivaltaisuuksien vuoksi.

Paikallisen uutiskanavan mukaan 19 metroasemaa on suljettu.

Mielenosoitukset käynnistyivät aamupäivällä Riemukaaren ympärillä, mutta levottomuudet levisivät myös laajemmalle. Viranomaiset epäilevät ääriryhmien soluttautuneen keltaliivien joukkoon ottaakseen yhteen poliisin kanssa.

Riemukaareen on kirjoitettu "keltaliivit voittoon". Kuva: Etienne Laurent / EPA

Myös muualla Ranskassa keltaliivit ovat osoittaneet mieltään, joskin rauhallisemmin. Viranomaisten mukaan Emmanuel Macronin politiikan vastustajia on ollut liikkeellä jopa 75 000 ihmistä. Tämä on kuitenkin huomattavasti vähemmän kuin marraskuun puolessa välissä keltaliivien aloittaessa mielenosoitukset, tuolloin jopa 282 000 vastusti polttoaineiden hinnannousua.

Keltaliivit ovat tukkineet teitä eri puolilla Ranskaa yli kahden viikon ajan järjestettyjen protestien yhteydessä. He vastustavat polttoaineveron korotusta, korkeita elinkustannuksia ja presidentti Macronia.

Auto palaa Champs-Elysées'llä. Kuva: Yoan Valat / EPA

G20-ryhmän kokouksessa Buenos Airesissa oleva Macron kommentoi tilannetta sanomalla, ettei koskaan hyväksy väkivaltaa. Presidentti tuomitsi ohikulkijoihin ja toimittajiin kohdistetun uhkailun sekä kauppojen ryöstelyn.